Hakan Şükür Alternatifleri: Rushfeldt, Lokvenc, Jancker

Hakan Şükür'ün attığı ya da atamadığı gollerle, polemikleriyle, ilk döneminde gereksiz şakalarıyla yıllarca spor medyasının en önemli malzemesi olmadığını bilmeyen yok. Bu ülkede bir forvet yeni yeni kendini gösteriyorsa ona yapılan ilk yakıştırma 'Yeni Hakan Şükür'dür. Bugünlerde zamanında çok eleştirdiği basının bir parçası olmak için çaba verse de gelmiş geçmiş en popüler Türk futbolcusu olduğu gerçeğini değiştirmiyor bu.

Yeni Hakan Şükür'ler kadar onun Avrupadaki muadilleri üzerinden de çok değerlendirme yapıldı, Juventus haberleri çıktığında herkes harıl harıl onun bir alternatifini arar olmuştu. Hakan Şükür'le aynı dönemde oynayan ve benzer saha içi görevlerine sahip bu oyuncular da Hakan'ın futbol yolculuğunda hatırladığımız detaylardan biri oldular. Benim hatırlayabildiklerimin başında Rosenborg'un iri kıyım santraforu Sigurd Rushfeld, Sparta Prag'ın golcüsü Vratislav Lokvenc ve Alman Karsten Jancker başı çekiyor. Bu oyuncuların yolu Galatasaray'a düşmese de onların hikayesine de kısa kısa bir göz gezdirmek güzel olabilir.

Öncelikle Sigurd Rushfeldt'e değinmek lazım elbette. Galatasaray'ın son maçta alamadığı 1 puanla Şampiyonlar Ligi çeyrek finalini kaçırdığı sezon Galatasaray'la eşleşen Rosenborg'un Hakan Şükür'üydü Rushfeld. Rosenborg'daki maçta son 20 dakikada kabus gibi çöküp 3 gol göndermişti filelerimize. Rosenborg, Sparta Prag gibi ekipler bir Galatasaray, bir Porto gibi Şampiyonlar Ligi içerisinde çok ayrı bir renkti. Bu takımların birer sembol oyuncuları vardı, Rosenborg adına bu isim net olarak Rushfeld'di.

Hikayesinin geri kalanı da Hakan'la benzerlik içermiyor değil. Rosenborg'dan Racing Santander'e transfer olan Rushfeldt aynı Hakan gibi ülkesindeki performansını büyük liglere taşıyamayan oyunculardan oldu. Vikipedia'ya göre 44 maçta 5 gol atabilmiş Santander'de ama Viki verilerine her zaman güven olmuyor. Bu bile Hakan'ın Inter'deki performansını anımsattı bana. Daha sonra Rosenborg'a tekrar kiralık olarak dönmüş. Bu aşamadan sonra Avrupa vitrininden çekilmeye başlamıştı zaten, en azından fazla ortalıklarda görmedik onu. 5 senelik bir Avusturya Wien deneyimi sonrası kariyerini Tromsö'de bitirmiş. Pek hoş bir son olmadı sanki bu, neyse!

Bu oyuncular arasında ismi Galatasaray'la en çok anılanı herhalde Vratislav Lokvenc'di. Sparta Praglı oyuncularla böyle platonik bir ilişkisi var Galatasaray'ın, her zaman istemiş ama bir türlü olmamış. Pavel Nedved versiyonuna şu yazıda değinmiştik. Uzun süre adı Galatasaray'la anıldı Lokvenc'in, Hakan sonrası düşünülen oyuncuların başında geliyordu ama Hakan'ın transferi uzadıkça onun gelişi de hep ertelendi. 2000 yılındaysa Galatasaray Jardel'i tercih etti, o da Kaiserslautern'i. 1973 doğumlu olmasına rağmen hala futbol oynamaya devam ediyormuş Lokvenc. Kaiserslautern'de 5 sene oynadıktan sonra bir senelik Bochum deneyimi, ardından Rushfeldt gibi kariyerinin son döneminde Avusturya'ya geçiş. 3 sene Salzburg'da forma giydikten sonra Almanya 3. lig takımlarından Ingolstadt'a transfer olmuş sene başında. İçindeki futbol aşkını henüz söndürememiş olsa gerek. Bu da Lokvenc'in Hakan'la benzeşen yönü olsa gerek.

Bir de Carsten Jancker var aklımda kalan, o da talip olunup Galatasaray'a getirilemeyenlerden. 2002 yılında Rivaldo'yla birlikte Galatasaray'a geleceği konuşulan iki isimden biriydi ancak o dönemler bilmediğimiz şey Galatasaray'ın başına transferden, futbol yönetiminden bi' haber bir başkanın geldiğiydi. Olmadı tabii, Jancker Udinese'ye transfer oldu Galatasaray yerine. Daha sonraları Çin'e kadar uzanmış yolculuğu. Neyse, en azından kendini tanker gibi golcü esprilerinden kurtarmış oldu Jancker. Bu ülkede ismiyle dalga geçilme potansiyeli bulunan her oyuncu kaybetmeye mahkumdur, ben buna inanıyorum. İyi ki de olmamış diyorum o yüzden.

Yazıdan bağımsız bir hatırlatma yapmak istiyorum müsade ederseniz. Bundan üç gün sonra yani 24 Haziran'da Galatasaray tekerlekli basketbol takımının Beşiktaş'la şampiyonluk maçı var ve oyuncular bu maçta tribünleri dolu görmek istiyorlarmış. Bu güzel insanların dileğinin yerine gelmesi için biz de üstümüze düşeni yapalım, duyurumuzu yapalım. Futbolun tatile girdiği şu günlerde iyi bir alternatif. Maç saat 19'da Ahmet Cömert'te oynanacak...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

16 yorum:

vakilinchuk dedi ki...

Jancker ve Effenberg'le Özhan Canaydın yönetimi sezon bitmeden anlaşmıştı,ama Terim gelince "Nuno Gomes'i,Chiesa'yı,Rui Costa'yı getireceğim." diyerek bu isimleri istemedi diye hatırlıyorum.Özellikle Jancker'in sadece kendisiyle anlaşmıştık ama Effenberg'in bonservisi elindeydi,bizim yerli gazetelere röportaj verip "Her konuda anlaştık ama daha imza atmadım." dediğini okumuştum...

yalçın dedi ki...

Türkiye'den de ersen martin ve mehmet batdal gibi hakan şükür alternatifleri zamanında Galatasaray'ın gündeme gelmişti.

Umutation! dedi ki...

site olmamış bu arada, eskisi daha iyiydi - daha okunasıydı en azından

pclion dedi ki...

Ayarları yeni yapıyorum Umutation. Başlıklar çok iri, fontun rengini ayarlamadım, menü hazır değil, yan paneli yerleştiriyorum. 1 saat sonra falan daha iyi olacak inşallah...

apaç dedi ki...

sivasspor yasin çakmak, uğur kavuk, namouchi, erman kılıç'tan sonra agbetu'ya da imza attırmış.

her sene transferin çaktırmadan yıldızı olurlardı.

bu sene bunu alenen yapıyorlar.

tebrikler büyük başkan, tebrikler futbol virtüözü bülent hoca'm.

umarım bir gün türk futbolunun başında da görürüz sizi.

tff başkanı mecnun odyakmaz..

ve a milli takım teknik direktörü bülent uygun..

ihtimali bile geleceğe umutla baktırıyor insanı!

pclion dedi ki...

Teknik direktör referansları yazısında belirtmiştim, Sivasspor gerçekten kadro derinliğini inanılmaz arttırdı yeni transferlerle. Üstelik bu değişimden para da kazanmış durumdalar. Ayrı bir yazıyı hakediyorlar. Stoper transferleri de belli olsun diye bekliyorum...

Gala's dedi ki...

Sivas sezon içinde çıkıp kadromuz dar dar kadro ile büyüklere kafa tutuyoruz diye ağşlayıp sızlamasın. Bu sene ilk 3 e giremeyeceğini düşünüyorum. Ama yine de iyi transferler.

apaç dedi ki...

elde murat sözgelmez, diallo, sedat ve yasin gibi birbirinden kaliteli dört tane stoper var ve ben 5. bir stopere gerek olduğunu düşünmüyorun uğur.

o bölgeye yapılacak ilk transfer en az uğur kavuk'un transferi kadar lüks olur.

üstelik henüz durumu netlik kazanmayan aytaç ak gibi bir isim de var.

petkociv(akın)

apo(uğur kavuk)-sedat bayrak(murat sözgelmez)-yasin çakmak(diallo)-hayrettin(faruk bayar)

erman kılıç(musa)-dağaşan(onur tuncer)-sezer badur(murat edoğan)-namouchi(fikret topaloğlu)

mehmet yıldız(tayfur emre yılmaz)-kamanan(agbetu)(balili)

hakikaten de muazzam bir kadro.

hatta bence tsl'n en alternatifli kadrosu.

lig başlasa da izlesek!

ihk dedi ki...

koller, koller, koller

hakan'ın yerine alınacak en iyi oyuncu koller'di. ama bizim basiretsiz yönetimler cem uzan'ın parasıyla jardel'i aldılar. koller gelseydi şampiyonlar ligi şampiyonu bile olabilirdik.

Hüseyin Altıkıllı dedi ki...

abi kesinlikle eski tema. yüzde yüz.

Anonymous dedi ki...

namouchi, uğur filan değilde ermanı ı alarak iyi iş yaptı sivas.bu yılın en ses getiren ismi olabilir erman.

pclion dedi ki...

Bir önceki temayı ilk yüklediğimde daha az kişi beğenmişti, kırmızı ağırlıklı sade temayı istemişti. Biraz sabır, birkaç gün sonra gözler alışınca bakmak lazım bir de. Yazılar daha okunaklı ve yan panel daha düzenli bu temada. Diğerinde yan panel ve arkaplan çok önde duruyordu.

Olmamış derken eksikleri de sayarsanız daha güzel olur, ona göre düzenleme yapabilirim. Başlığın rengi, büyüklüğü, fontlar vs vs...

Fethi dedi ki...

nacizane kendi fikrim tipografide sorun oldugu yonunde
ayrıca yazının okunaklı olması ıcın bırakılan boşluk ve font buyuklugude biraz fazla

pclion dedi ki...

Boşluk ve font büyüklüğüyle ilgili oynama yaptım biraz, daha iyi oldu gibi...

edi vedır dedi ki...

Eski tema daha iyi gibiydi ama bu da fena değil.

Jancker bence tam bir yeteneksizlik ve sevimsizlik abidesiydi. Bayern münih in bu adamı oynatması garip gelirdi bana, bir fenerli olarak çok istemiştim gs ye transfer olmasını ama maalesef gs nin işbilmez yöneticileri sayesinde olmadı bu büyük transfer.

Ha bi de balili antalyaspor' a gitmiş..

Anonymous dedi ki...

e balili antalya ne alaka?