Bursaspor Şampiyon Olursa...

Bursaspor şampiyonluk yarışına girdiğinden beri herkesin dilinde benzer sorular ve tespitler var. Son beş haftaya girmişken ve Bursa da hâlâ en iddialı takım konumundayken özellikle işin finansal tarafını biraz açmak gerekiyor çünkü "Bursaspor şampiyon olursa" ile başlayan bütün teorilerin ve olasılıkların hepsinin merkezinde Bursaspor'un kazanacağı finansal güç yatıyor. Bu gücün ne ölçüde olacağı, yayın gelirlerinden aslan payını alan 'dört büyükler'in sarsılıp sarsılmayacağı Türk futbol tarihine yazılacak beşinci şampiyonun kim olacağı kadar önemli, belki de daha fazla. Bursaspor'un kaderinin 2001'de Portekiz Ligi'ne darbe yaparak 'üç büyükler' Porto, Benfica ve Sporting'in önünde şampiyon olan Boavista'dan farklı olup olmayacağını belirleyecek olan bu finansal güç ve bu gücün kulübe geri dönüşünü sağlayacak olan finans politikası.

Kafalardaki ilk soru yayın gelirlerinin dağılımında Bursaspor'un şampiyonluğunun nasıl bir etki yapacağı. Büyük bir çoğunluk 'saltanatın yıkılışının' Bursaspor'un şampiyonlar arasına dahil olmasına ve o payı bozmasına bağlı olduğunu sanıyor lakin işin aslı pek de öyle değil. Kısaca şöyle söyleyeyim, sembolik bir yüzde dışında hemen hemen hiçbir değişiklik olmuyor şampiyonluk paylarında. 'Süper Lig Yayın İhalesi & Sonuçları' başlıklı yazıda 2005 yılından beri yürürlükte olan yayın ihalesi kurallarından bahsetmiş, gelecek sezondan itibaren kazanılacak gelirlerin ne şekilde dağıtılacağını hesaplamıştık. O yazıya göz atarsanız gelecek sezon hiç şampiyon olmamış bir takımın 75 puanla ligi şampiyon tamamlaması halinde yayın gelirinin %7,325'ini alacağının açık hesabı mevcut. Ligin performans tablosunun belirsiz olması sebebiyle ufak bir hata payı mevcut yüzdenin fakat Bursaspor'un alacağı para üç aşağı beş yukarı toplam miktarın bu yüzdeyle çarpımı olacak. 2006 yayın ihalesinde 09/10 sezonu için belirlenen toplam yayın geliri bedelinin 280 milyon TL olduğunu düşünürsek Bursaspor'un bu sezon alacağı yaklaşık bedel;

280 milyon TL X %7,325 = 20 milyon 510 bin TL = (bugünkü kurdan) 13 milyon 760 bin dolar

ediyor. Açıkça görüldüğü gibi bu sezon alınacak şampiyonluk Bursaspor'a hatrı sayılır bir gelir kazandırsa da kulüp yapısını değiştirecek bir gelir değil. Önümüzdeki sezonlara nasıl bir etkisi olacak derseniz şampiyonluk payının matematiği devreye giriyor burada da. Bir önceki yazıdaki kurallara bakıldığında şampiyonluk payı hanesinde %11 yazdığı görülüyor. Bu %11'in paylaşımı ise takımın şampiyonluk sayısının toplam sezon sayısına oranına göre belirleniyor. Süper Lig geçtiğimiz sezon 50. sezonunu doldurduğu için bu sezonla beraber toplam sezon sayısı 51 olacak. Gelecek sezondan itibaren Bursaspor'un şampiyonluk sayısının 1 olacağını varsayarsak bu Bursaspor'un şampiyonluk payının 1/51'den %1,96'sını her sene kasasına götüreceği anlamını taşıyor. %11'i %1,96 ile çarpınca elde edilen ise toplam gelirin %0,21'i demek oluyor. Yani kısacası Bursaspor'un şampiyonluğunun gelirine katkısı gelecek sezondan itibaren %0,21 artacak demektir ki bu da yılda 670 bin dolar gibi pek de dişe dokunur miktar değil açıkça.

Bursaspor'un şampiyonluğunun kulübe esas katkısı Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılma hakkı ve bunun paralelinde gelecek olan Şampiyonlar Ligi gelirleri olacak. Bu konuyla ilgili de 'Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Avrupa Gelirleri' başlıklı yazıdan alıntı yapmak gerekli. Yazıda da belirtildiği üzere Süper Lig şampiyonu olan takım lig ikincisinin Şampiyonlar Ligi'ne katılması halinde 12 milyon avro, elemelerin zorluğu düşünüldüğünde ikincinin elenip şampiyonun tek başına katıldığı senaryoda 'sıfır' çekse dahi 15,4 milyon avro kazanıyor. Şampiyonlar Ligi'nin yarattığı farkın büyüklüğünü göstermesi açısından da çok önemli miktarlar bunlar.

Kısaca toparlamak gerekirse şampiyon olması halinde Bursaspor 20-22 milyon avro gibi bir nakit girdisi elde edecek fakat önümüzdeki sezonlar için yayın gelirlerindeki payını arttırma ve kalıcı gelir elde etme gibi bir durumu söz konusu değil. Bu sermayenin nasıl kullanacağı Bursaspor'un zirvede kalıcı olacak yapıyı kurup kuramayacağı sorusunun da cevabı olacak...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

7 yorum:

MithrandiR dedi ki...

Bursaspor şampiyonluğun en yakın adayı ama bir inanmama kabullenmeme durumu var genel olarak niyeyse.. En yakın örnek Bülent Abi'nin blogta 6 ligde kim şampiyon olur anketinde yüzlerce yoruma bakın bursaspor cevabına ne kadar sıklıkta ve nerelerde rastlayacaksınız..

minecamur dedi ki...

Pastadan büyük dilimi Bursa'ya yedirmezler...

Metonet dedi ki...

pastanın büyük dilimi asıl seneye başlıyor. bu sene oldu oldu yoksa 60 milyonlara fırlayacak rakamı zor yedirirler. Yukarıdaki hesabı tam olarak bilemiyorum ama şampiyon olan 60 milyon TL alacak gelecek seneden itibaren diye konuşulmuştu.
Ayrıca şampiyon olsalar da olmasalar da bana göre Ozan İpek, Sercan ve Volkan takımdan ayrılacaktır. Satmayacağız deseler bile baskıya dayanamazlar tahminen. Satmazlarsa da seneye Mehmet Topuz, Gökhan Ünal ya da Okan Yılmaz'a döner bu çocuklar. Ondan sonra bir daha 3 büyükler dışında ilk 3e yaklaşan olamayacak. Bkz. Lazio, Valencia, Deportivo. Roma çabuk toparlandı ama 400 milyon borç var. Valencia David Villa-Silva etkisiyle geri geldi.Onlar da gidince bay bay.

silent lucidity dedi ki...

sercan,volkan,ozan ipek üçlüsünden ikisini satsalar 13-15 milyon euro da ordan gelecektir,eder 35 milyon euro.doğru transferlerle bence bursa devrim yapabilir kendi içerisinde.şampiyon olmaları durumunda avrupa tecrübesi olan isimler almalılar ama,sivasspor'un yaptıgı gibi afrikalı adamlar degil.bonservisi elinde olan 1-2 tecrübeli isim doğru olacaktır.altyapısından da muhammet ve eren albayrak gibi oyuncular da geldigi icin sattıgı adamların cok aranacagını zannetmiyorum.

Mert dedi ki...

Selam Uğur,

Nasılsın? Değindiğin konuya, 3 Nisan günü bende "Bursa'nın Gizli Taraftarı" başlığı altında TTA'da değindim.

Okumanı isterim.

Sevgiler.

pclion dedi ki...

Mert merhaba,

Yazını okudum, bilgilendirici ve doyurucu bir yazı olmuş. Linkini de paylaşsaydın keşke çekinmeden, bu seferlik ben paylaşayım.

http://mertkuyumcu.blogspot.com/2010/04/bursann-gizli-taraftar.html

€min€ dedi ki...

Biz şampiyon olalım da gelecek parayı yazın hesaplarız:)Maddi gelirini düşünen bir insanevladı yok şuan Bursa'da.Tahmin edersiniz ki kulübün müzesinde o kupayı görmenin bedeli maddi olarak hesaplanamaz.Tabi gelecek adına bu para önemli onu da kabul etmek lazım.Sizin dişe dokunur değil dediğiniz para bizim bonservisiyle aldığımız tek futbolcu olan Batalla'ya ödediğimiz paraya denk düşüyor:)Bu yüzden bu "küçük" miktar bile umutlandırmaya yeter bence...