Maritimo vs Benfica vs Fenerbahçe

Benfica için şampiyonluk ne demek?

Benfica 80’lere kadar hem Avrupa, hem ligde Portekiz’in en kudretli takımıyken, bu konumu özellikle 90 ve 2000’lerle birlikte Porto’ya kaptırmanın burukluğunu her daim yaşayan bir takım. “Tek büyük” geleneğine sahipken, son 10 yılda 8 şampiyonluk yaşayan, Avrupa’yı sallayan bir ezeli rakibe sahip olmaya geçiş elbette ki duygusal açıdan da fazlasıyla sert. Bu sebeple ellerindeki şampiyonluğu Porto’ya vermektense kendini köprüden etmeyi yeğleyecek bir duygu birikimi hakim bir takım var karşımızda…

Jorge Jesus, Benfica’ya yakın tarihinin en başarılı dönemini yaşatan teknik adam. Andre Villas-Boas’ın insanlıktan çıkan, Avrupa Ligi-Liga Sagres dublesi yapan 2011 Porto’sunu saymazsak Jesus, görevde olduğu her sene takımı son ana kadar şampiyonluğa oynatmayı başardı. Fakat geçen yıl 5 puan öne geçmişken Porto’ya teslim ettikleri şampiyonluk bugünkü Benfica’yı ele alıyorsak göz ardı etmememiz gereken, kritik bir detay. Jesus ve Benficalı oyuncular ‘bir daha asla’ diyor ve bu hissiyat ligi on yıllardır hasretini çektikleri bir Avrupa kupasından bile değer değerli kılabiliyor onlar için.
Benfica şu anda bitime 4 hafta kala
Porto'nun 4 puan önünde lider.


Benfica 2-0 Sporting
Fenerbahçe 1-0 Benfica
Maritimo-Benfica
Benfica-Fenerbahçe

Geçen Pazar Sporting derbisiyle başladıkları 11 günlü seride Benfica’nın kalan iki maçı var ve bu maçlar sezonun kaderini çizecek. Sporting derbisinde beklenen dominasyonu sağlamadan da olsa rölantide alınan 2-0’lık derbi galibiyeti onları şampiyonluğa bir adım daha yaklaştırdı. Artık şampiyonluk için aralarında sadece bir takım kaldı: Maritimo.

Maritimo deplasmanında alınacak bir galibiyet 29.haftada Dragao’ya 4 puan önde çıkmaları Porto’ya yenilmeleri halinde dahi son hafta şampiyonluk için anahtar ceplerinde olarak Estadio da Luz’a dönmeleri demek. Arada bir de Estoril’le içeride oynayacakları bir maç var ama deplasmanlarda ligin en başarısz ekiplerinden biri olan Estoril’in potansiyeline ve Avrupa Ligi iddiasına karşın Benfica’ya rakip olması zor. Bu sebeple Maritimo maçları onlar için hayati derecede kritik ve şu anda tüm Portekiz spor siteleri aynı manşeti kullanıyor: “Şampiyonluk maçı”

Yenilmezlik mi demiştiniz?
Maritimo, Porto'dan puan alan son takım.
Benfica’nın yenilmezlik serileri ana akım medyada da Fenerbahçe maçı öncesi sıkça duyuruldu, en yüzeysel tur muhabbetlerinin dahi bir numaralı mezesi buydu. Hatta beklentiler o kadar yükselmişti ki Benfica’nın Fenerbahçe’yi parça pinçik edeceğini düşünmeye başlayanlar, Fenerbahçe’nin eksikleri olan ve kişisel kanaatimce rakibe iyi çalışılmadan İstanbul’a gelen Benfica’nın dizlerinin titrediğini görünce hayal kırıklığına uğradı. Halbuki son tahlilde ne Saraçoğlu’nda atmosferden dizleri tipleyip 3 metre ötesine pas atmakta güçlük çeken oyunculara sahip bir takım Benfica, rakip makip dinlemeden ne de uçanı kaçanı 5’leyecek kadar kudretli ekip…

Tekrar bugüne dönecek olursa karşımızda bir ‘yenilmezlik’ unvanı daha var ancak bu unvan Benfica’nın değil, Maritimo’nun… Ligin ilk üç maçında biri Academica, biri ise Braga’ya karşı olmak üzere iki iç saha mağlubiyeti alan Maritimo, tam 6 aydır evinde yenilgi yüzü görmedi. Porto da bunun istisnası değil, son olarak Porto’yla 1-1 berabere kalarak onlara unutulmaz bir çelme takmış ve bugünkü 4 puanlık farkın sebebi olmuştu. Bu kez de Benfica’nın canını yakmaya çalışacaklar.

Fenerbahçe açısından Maritimo maçı
Fenerbahçe adına Benfica’nın rövanş maçından sadece 3 gün önce bu kadar zorlu ve karar verici bir lig maçına çıkıyor oluşu elbette büyük avantaj ve fikstürün sarı-lacivertlilere bir cilvesi. Portekiz Ligi gibi Benfica’nın kolaylıkla rotasyon yapabildiği, kimi zaman yedekleriyle zayıf rakiplerini sürklase edebildiği ortamda önce Lizbon derbisi, ardından Maritimo deplasmanı adeta elle belirlenmiş kadar güzel bir fikstür. Maritimo maçında Jesus’un Fenerbahçe öncesi rotasyon yapacağına dair herhangi bir emare yok, ideal 11’lerine en yakın formasyonla sahada yer alacaklardır. 

Gaitan hafif sakatlığı sebebiyle maçta olmayacak ama Enzo Perez dönüyor. Fenerbahçe maçında orta sahada eksikliğini çok hissetmişlerdi. Lima’nın da maçta oynaması muhtemel… Maritimo tarafında ise savunmanın bel kemiği Valentin Roberge cezalı, onun eksikliğini çok hissedecekler.

Maç Yayını: Bugün TV, Saat 22

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

0 yorum: