Berkin'den Sonrası Buhran

Fatih Terim'in bireysel çabaları ve ilgisiyle 96/2000 döneminde oluşturduğu ve birçok milli takım oyuncusunu içinde barındıracağı planlanan 1987-89 jenerasyonundan Galatasaray'ın eline sadece Arda Turan, Uğur Uçar ve Aydın Yılmaz'ın kalması altyapıdan beklentileri özellikle taraftar açısından epey düşürdü. Bu hayal kırıklığına karşın birçok potansiyelin yetersizlikten kırılan kadrolarda şans bulması ihtimali bir plan çerçevesinde olmaktan ziyade, tesadüflere dayalı, üst yapıdaki hocanın inisiyatifine bırakılmış bir terfi sistemsizliği sebebiyle mundar olduğunu da izledik. İster inanın, ister inanmayın ama hayal kırıklığı yaratan bu süreç Galatasaray'ın bu açıdan iyi günleri ve şu anda arkadan gelen üst düzey bir potansiyel için 1996 doğumlu bir oyuncuyu beklemek zorunda kulüp.

Florya, İstanbul'un ve Türkiye'nin en oturaklı antrenman tesisleri olmanın getirisiyle çoğu zaman genç milli takım hocaları için bir merkez görevi görmüştür. Galatasaray'da oynayan milli takım çapındaki bir yeteneğin gözden kaçması hemen hemen imkansız. Hatta kapasitesi doğru değerlendirilememiş birçok oyuncu da vitrinde olmanın getirisiyle milli takımlara kapağı atmakta zorlanmamıştı. Fakat Galatasaray altyapısı şu anda öyle bir konumda ki genç millilerin amiral gemileri diyebileceğimiz U-17 ve U-19 milli takımlarına tek bir oyuncu dahi gönderemiyor. A2 Ligi'nde gelen şampiyonluğa rağmen hiçbir oyuncu üst düzeye çıkamadı ve açıkçası kampa davet dahi edilmeyen Berkin Arslan dışında da Galatasaray potansiyeli taşıyan bir yetenek olduğunu söylemek de zor takımda.

Coca-Cola Akademi Ligi Finalleri
U-17 Ligi: Beşiktaş 2-1 Fenerbahçe
U-16 Ligi: Bursaspor 1-0 Fenerbahçe
U-15 Ligi: Beşiktaş 0-3 Fenerbahçe
U-14 Ligi: Bursaspor 1-2 Trabzonspor
***
U-18 Geliştirme Ligi: Fenerbahçe 0-0 Trabzonspor (pen 3-5)

Her zaman söylene gelen bir laftır, altyapılarda başarıdan ziyade takımdaki oyuncuların yeteneklerine eğilip onları geliştirmek mühimdir lakin başarılı olmak da kendince bir kriter ve o kadar da yabana atılması doğru değil. 14'ten 18'e kadar uzanan kategorilerin hiçbirinde Galatasaray yer almıyor, milli takıma Galatasaray'ın oyuncuları yerine Fenerbahçe, Beşiktaş, Bursaspor, Trabzonspor gibi takımların altyapılarından oyuncular gidiyorsa Galatasaray kulübü organizasyonda bir sorun olduğunu ve bunu bir an önce düzeltmesi gerektiğini fark etmek durumunda.

Fatih Terim ilk döneminde Galatasaray altyapısını ayağa kaldıran isimdi ve uzun vadede elbette bu yapıyla ilgili tasarrufları olacaktır ancak A takımı adam edip organizasyonun tamamını elden geçirmesi önemli bir zaman alacak. Doğru oyuncuların Florya'ya gelmesi, seçilmesi, transfer edilmesi derken muhtemel bir operasyonun meyvelerini vermesinin 2015'ten önce olmasının mümkün olmadığını düşünüyorum. Gerçi Fatih hocanın Galatasaray TV'de verdiği "Sürpriz ve bilinmeyen bir altyapı oyuncusunu A takıma çıkaracağız" demeci de ortada duruyor. Gönül rahatlığıyla söyleyebileceğim tek isim Karşıyaka'dan gelen 1996 doğumlu Berk Yıldız. Topla ilişkisinden farklı bir oyuncu olduğu belli oluyor. Fatih hocanın sürpriz keşfi kim olur, bilemiyorum ama mevcut altyapı havuzundan çok bir şey beklememek gerekiyor bence...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

3 yorum:

AtaKan dedi ki...

serdar eylik bence a takımda oynayacak kapasitede.üstüne gidilse ardadan daha iyi futbolcu olur.ama yine kiralanmış.

pclion dedi ki...

Serdar'ı ne beğenirim, ne beğenmem, tam ortası :) Fazla bencil geliyor bana ama hızlı ve teknik bir oyuncu, kendinin verimli olacağı şekilde oynarsa Galatasaray 18'i için şansı olabilirdi ama henüz o düzeyde değil bence. Bakalım, Karşıyaka'ya kiralanması onun yararına bence...

isdemircan dedi ki...

Her çıkan altyapı haberinden sonra benim gözüm Berkin Arslan'ı arıyor. Sadece Frank döneminde Trabzon Kupa maçında oynamasına rağmen yetenek ve uyum açısından diğerlerine göre daha iyi diye düşünüyorum. Milli Takım da Nijerya'da yaptıkları ortada. Sağ açığımızın da sorunlu olduğu bölgede rahatlıkla oynayacağını düşünüyorum. Fatih Terim elbet onuda havuza katacaktır bize biraz sabretmek kalıyor.