Şampiyonlar Ligi vs. UEFA Avrupa Ligi

Son UEFA Kupasını Shaktar'ın almasından beri merak edilen bir konu UEFA Ligi gelirleri. Forumları biraz kurcalayınca geçtiğimiz sezonla karşılaştırmalı bir tabloya rastladım, yukarda görüldüğü üzere. UEFA Kupasıyla aradaki en önemli fark gruplara girişin 1 milyon euro ile ödüllendiriliyor olması, bu bedel sadece 70 bin euro idi geçtiğimiz senelerde. Sırf bunun bile astarı yüzünden pahalıya gelen, maddi anlamda rahat olmayan orta sınıf liglerin baş altı takımları için çekiciliği olmayan UEFA Kupası düzenine yeni bir soluk getireceğini söyleyebiliriz. Galibiyet başına da 140 bin euro ödenecek takımlara, geçtiğimiz sene bu rakam 40 bin euro idi. Ayak bastı parası dışında kulüpleri esas memnun edecek gelişme ise yayın haklarının daha düzenli satılacak olması. Türk futbolseverler olarak 2012'ye kadar Doğan medyaya katlanmak zorunda kalacak olsak da kulüpler geçtiğimiz sezonlara göre daha kabul edilebilir bir gelir elde edecek Şampiyonlar Ligiyle karşılaştırıldığında.

Ancak bir yanılgıyı düzeltmek lazım, UEFA Ligi kapsamında yapılan iyileştirmeler Şampiyonlar Ligi ile olan farkı eritmek için yeterli değil, hatta farkın teoride bir nebze azalmış gibi durmasına rağmen pratikte arttığını söylemek lazım. Yeni düzende Sivasspor'un tecrübe ettiği üzere ikincinin Şampiyonlar Ligine kalması mucizevi bir seriye bağlı. Ben bu iki turu geçen takımın Şampiyonlar Liginde grupta rahatlıkla ilk 3'e kalacağı tezini savunuyorum. Bu kalitede bir ekibiniz yoksa şampiyon olmadığınız sürece Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmanız mümkün değil. Bu da şampiyon takıma gruplara kalma bedelinin yanında yayın gelirinin tamamına da sahip olma şansı tanıyor. 5.5 milyon euro yerine 10 milyon euro'ya konuyorsunuz kısacası. Ayak bastı parası olan 5.4 milyon euro'nun bu seneki düzenlemeyle 7.1 milyon euro'ya yükseltildiğini de ekleyelim, yani Şampiyonlar Ligi hala muazzam bir gelir kapısı ve UEFA Ligi şampiyonu hala Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmış bir takımdan daha fazlasını elde edemiyor.

Yerel liglerin önemi de bu noktada ortaya çıkıyor, yerel şampiyonluk artık sadece bir prestijden çok 18-20 milyon euro arası gelir getiren çok ciddi bir gelir kaynağı. Yeni sistemle beraber düşen 3. torba barajı da işin ekstrası, Avrupaya düzenli katılan hemen her takımımız gruplarda 3. torbada yer alabiliyor. Özetle Şampiyonlar Ligi 3-0 devam eden maçı 5-1'e getirdi. Bu konuyla bir süredir ilgileniyorum ve elimde güzel dökümanlar var. Önümüzdeki günlerde bu konuya takımlarımızı da dahil edip geçmişe dönük bir analizle biraz daha eşeleyebiliriz...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

12 yorum:

erdersson dedi ki...

avrupa ligi rakamları çok komik düzeyde.hatta rezalet.çeyrek final oynasan birşey olmuyor.bir oyuncuya verdiğin parayı çıkarabilirsin ancak.sistem kötü.bu lig hiç iyi olmamış.

Metonet dedi ki...

Şampiyonlar Ligi'nde gruplardan sonrası bonus gözükmüyor. UEFA'da maksimum €8.44m alınır gurpta 6 maçda kazanılırsa ki bununla da bir Keita daha alamazsın takıma basit bir mantıkla. Ama CL'ye kalıp grupta 2 galibiyet alsan UEFA şampiyonundan fazla para alıyorsun.
Yine değişmez pek birşey UEFA'da, prestije kalır iş, prestijde paraya yeniliyor son yıllarda. Milanlar,Bayernler,Valencialar pas geçti UEFA'yı son 2 senede. Zaten bütün rakipleri CL'deydi onların. Ne işleri var UEFA'da.
Herkesi topladılar CL'ye. Eski sistem daha iyidi. Ülke kupalarınında bir esprisi kalmadı, Kupa 2 kalkınca. Haybeye oynanıyor bence.

Ata İsmet Özçelik dedi ki...

UEFA'da daha önceki galibiyetler 40.000 gibi görünüyor sanki, bahsettiğin 70.000 gruplara kalma gibi görünüyor.

pclion dedi ki...

Evet klavyem sürçmüş, 140'ı yazınca aklım otomatik 70'e gitmiş. :) Düzelttim...

babayaro dedi ki...

"Şampiyonlar Ligi 3-0 devam eden maçı 5-1'e getirdi." işin özü hakkaten bu olmuş. eline sağlık

Can dedi ki...

Şampiyonlar Ligi oynayan takımların daha fazla para kazanması normal olmalı; ancak uçurum aşırı boyutlarda. Bunun önüne geçmek için takım sayısı azaltılmalı turnuvalarda. Bu sadece mevcut ödüllerin artmasına değil, takımların 15-20 haziran arasında sezon açmasına da engel olacaktır. Sporcu sağlığı korunmuş olur. Ekstradan, ilginin ölü olduğu bir dönemde, takımlara anlamsız maçlar oynatma gereksizliğinden kurtulmuş olunur. Bu öneri sürpriz öğesinin azalmasına neden olabilir belki. Ancak takımların kaynaklarının artmasının yanı sıra, takımları uzun vadeli planlar yapmaya itecektir.(altyapı,scouting,vs.)

father vic dedi ki...

bu uefanın performansa verdiği para..bi de reklam gelirleri olmalı cl de bahsettiğin gibi çünkü yayın gelirlerini de cl gibi sattılar bu sene..yoksa o paranın dağıtılmış hali mi bu, yayın gelirleri ekstradan bi kalem değil mi??

bonaventure dedi ki...

uefa kupasını almak yada en azından yaı final oynamak sonraki senelerde şampiyolar liginde daha üst torbalardan ilerleyebilmek olduğuna göre avrupa ligi halen değerlidir. avrupa ligini önemsemedi dediğimiz milan, valencia gibi takımların kendi liglerinde de ne halde olduğunu görmek çokta zor değil bence. bayernin durumu ise biraz farklı. şampiyonlar liginde de 4. olmuşlardı bir kaç sezon önce ancak sonradan gidip almanya ligi şampiyonu olduplar. ne yani o zamanda cl yi mi önemsemediler?

İskender dedi ki...

Sevgili Pclion ve diğer renkdaş hacılar,
sizlere birkaç sorum ve belirtmek istediğim şeyler var.
Blog denilen şeyi yeni yeni anlamaya ve keşfetmeye başladım. Futbol ile ilgili tüm blogları okumaya çalışıyorum malumunuz bu aralar iş yerlerinde hepimiz boş oturuyoruz. Pclionfc harika bir blog olmuş öncelikle bunu belirtmek isterim. Bu yazıları yazabilen ve alıştığımız birçok yorumcu görünümlü şakşakçının aksine düzgün bir duruşu olan kişinin geçmişini öğrenmek isterim.
Blogları dolaşırken bazı Fb bloglarında küfürlü,saldırgan kısacası basit insanlar olduğunu gördüm. Peki insanların bloglarda böyle yayınlar yapabilme hakları var mı? Bunlara birşey yapılamaz mı? Ayrıca nedense hep Fb bloglarında görüyorum böyle yazıları. Küfür olmasa bile, " Elano inşallah sakatlanır, inşallah hayırsız olur,Lincoln gibi kaçar..." gibi tuhaf temennilerle dolu bloglar. Antu.com da öyle. Bizim alisamiyen.nette hiç böyle şeylere rastlamadım. Herkes kendi işine bakıyor. İnanın bu durum beni çok rahatsız ediyor.Neden rakibinin kötülüğünü isteyesin ki? Böyle olursak nereye gidebiliriz ki?
Bu arada neden alisamiyen.nete üye olamıyorum? Bunu da bilen varsa çok sevinirim. Kalın sağlıcakla...

pclion dedi ki...

İskender bey selamlar,

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim öncelikle. Bugün de blogun 1. yıldönümü, blogla ilgili bir yazı yazmayı planlıyordum zaten, tam denk geldi isteğinizle. Aklamüstüne doğru yayınlarım muhtemelen...

chemsjheer dedi ki...

abi helal olsun millet transferleri hala gündemde tutmaya calısırken böyle ilgi cekici bilgi verici haberleri okumak keyif veriyor insana tesekkurler

excellence dedi ki...

Sevgili PClion, blogunu yeni kesfedenlerdenim, yaklasik 2 haftadir her gun yazilarini takip ediyorum ve bu gun blogun 1 yil dönumuymus bende yorum yazmadan gecmeyim dedim.

Blogun dogum gunu kutlu olsun,
yazilarinin devamini beklemekdeyiz.

// Isvecten excellence.