Yeni 'Sıfırcılar' : Haifa, Debreceni & Levski, Partizan

Geçen hafta Şampiyonlar Ligi'nin grup aşaması son buldu ve Şubat ayında Avrupa kupalarında devam edecek 24 takım belli oldu. Bunun dışında işin magazin tarafında kalsa da belli olan bir şey daha vardı ki o da Şampiyonlar Ligi tarihinde ilk grup bölümünü puansız tamamlayan iki yeni takımın da diğer yedi ekibin arasına katılmasıydı. Ülke futbolunun bitmeyen geyiklerinden biridir aynı zamanda, hem Mustafa Denizli hem Fenerbahçe söz konusu olduğunda illa dile getirilen bir sıfattır 'sıfırcı'. O dönem için ilginç bir şeydi elbette, Kösice'den sonra Şampiyonlar Ligi adına da bir ilkti ama Fenerbahçe'nin performansı sonrası neredeyse geleneksel hale geldi diyebiliriz bu olay, 2004 yılı hariç her sene hatrı sayılır bir ekip grup aşamasını puansız kapattı. Bugüne kadar puansız Şampiyonlar Ligi'ne veda eden ekipler şöyleydi, daha önce de yazdığımız üzere.

2008: Dynamo Kiev (goals: 4-19) - group: ManU, Roma, Sporting
2007: Levski Sofia (goals 1-17) - group: Chelsea, Barcelona, Werder
2006: Rapid Wien (goals: 3-15) - group: Juventus, Bayern, Brugge
2005: Anderlecht (goals: 4-17) - group: Inter, Werder, Valencia
2003: Spartak Moskva (goals: 1-18 ) - group: Valencia, Basel, Liverpool
2002: Fenerbahce (goals: 3-12) - group: Barcelona, Leverkusen, Lyon
1998: Kosice (goals: 2-13) - group: ManU, Juventus, Feyenoord

***
2009: Debreceni (goals: 5-19) - group: Fiorentina, Lyon, Liverpool
2009: Maccabi Haifa (goals: 0-8) - group: Bordeaux, Bayern, Juventus

Bu sene bu 7 ekibe katılan 2 takım var. Macar şampiyonu Debreceni ve İsrail şampiyonu Maccabi Haifa. Debreceni'nin en azından kapasitelerini ortaya koydukları 3-4'lük bir Fiorentina maçı vardı, takdir edilecek bir şeyler yaptılar ancak Maccabi Haifa için aynı sözleri söyleyebilmek zor. Şampiyonlar Ligi tarihine altı maç sonunda gol atamadan ve puan alamadan elenen ilk takım olarak geçtiler. Kadrolarına bakınca grup aşamasına kalmaları bile başarı denilebilir ama geçen sene büyük sürprizler yaparak buralara gelen Anorthosis, BATE Borisov ve Aalborg, bu sezon ise APOEL'in gösterdiği performanslar ortadayken şu performansın Şampiyonlar Ligi'ne yakışmadığını söyleyebiliriz açıkça. Ben yeni formatın bu performanslarda etkili olduğunu düşünenlerdenim, Atletico Madrid'in 3 puan, -9 averajla elenmemesini de bu paralelde yorumlayabiliriz ancak doğru bir sonuç elde etmek için birkaç sezon daha beklemek gerek yine de. 2011/12 sezonunun sonuna kadar geçerli olan bu statü o dönemde eksikleri göz önünde bulundurulup tekrar elden geçirilecektir.Sıfırcılar demişken önümüzdeki iki gün içerisinde UEFA Avrupa Ligi'nin 'ilk sıfırcıları'nın da belli olacağını atlamamak lazım. Burda şöyle ilginç bir ayrıntı var ki UEFA Avrupa Ligi'nin ilk sıfırcısı bu sezona kadar gösterilmiş en kötü performanslardan birine imza atmış olan Levski Sofya olabilir! Tamam, 2007'de Barcelona-Chelsea-Bremen gibi rüyanızda görseniz doğru değildir diyeceğiniz bir kura çekmiş olabilirsiniz ki o senenin teoride oluşturulabilecek en zor kurasıydı gerçekten ama UEFA Avrupa Ligi'nde sıfır çekmek de neyin nesi! Üstelik Levski Sofya ilk 5 maçta bırakın puan almayı, gol dahi atabilmiş değil. Perşembe akşamı Lazio deplasmanında onurunu kurtarmaya çalışacaklar, eğer büyük bir sürprize imza atamazlarsa Avrupa Kupaları tarihinin en kötüsü olacaklar, o kesin. Grup bölümünü puansız geçmek üzere olan bir diğer ekip de Sırbistan'ın köklü ekiplerinden Partizan. Evlerinde son UEFA Kupası şampiyonu Shakhtar'ı prestij maçında ağırlayacaklar, belki maçı beraberliğe bağlayıp işi kurtarabilirler. Yarın Galatasaray'ın maçını izlerken bir gözüm de bu maçın sonucunda olacak...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

2 yorum:

os dedi ki...

eskisi gibi de değil, kendi evinde 3 maç oynuyosun yani...
levski gol bile atamamış ya, fransa geldi aklıma, 2002'de tek puanını da 0-0'lık beraberlikle almıştı, gol atamamıştı tereyağları :)

insivible dedi ki...

levski son macinda lazio yu deplasmanda yendi ve lazio kupadan elendi, serefini de kurtardi.