Ecnebi gözüyle Burak Yılmaz


World Soccer Mart 2013 sayısındaki Burak portresi.
World Soccer hayranlıkla okuduğum bir dergi, içinde zaman zaman Türk futboluna dair detaylarla rastlamak da hoş oluyor. Mart 2013 sayılarında da Şampiyonlar Ligi’nin yükselen yıldızları başlıklı değerlendirmede Galatasaray’dan Burak Yılmaz’a da yer vermişler. Nick Bidwell zaten çok beğendiğim bir yazar, gözlem yeteneğine olan hayranlığım daha da arttı. Mükemmele yakın bir Burak portresi çizmiş. Yabancıların gözüyle Şampiyonlar Ligi’nin en golcü ismi Burak nasıl biri, onu görmek açısından Burak’la ilgili pasajı çeviriyorum. Ayrıca yazıda Türk asıllı İlkay Gündoğan’ın da kendine yer bulduğunu belirteyim.

***

Dünya çapındaki ünü ve gördüğü önüne geçilemez ilgi Didier Drogba’yı medyanın gözünde Galatasaray’ın gol ayağı olarak resmetmiş olabilir. Fakat bu en çok bugüne kadar İstanbul ekibinin 7 Şampiyonlar Ligi golünden 6’sını atan Burak’a haksızlık olur.

Geçen yaz Trabzonspor’dan Türk Telekom Arena’ya adım attığından beri Türkiye milli takımının santrforu üst düzey bir bitirici olduğunu ispatladı. Ligde düzenli gol attı ve Şampiyonlar Ligi’nde Cristiano Ronaldo ile birlikte grup aşamasının en golcü ismi oldu. Burak’ın golleri ve ön alandaki efektifliği olmasaydı Galatasaray bu noktaya kadar gelemezdi. Öte yandan Trabzonspor’daki gollerine karşın birçok sarı-kırmızılı taraftar 5 milyon € değerindeki transferlerinin yeterince iyi olmadığını düşünüyordu. Gerekçe olarak da 27 yaşındaki oyuncunun Beşiktaş ve Fenerbahçe’deki başarısız dönemi ve Trabzonspor’la Şampiyonlar Ligi’nde gol atamamış olmasını işaret ediyorlardı.

Burak eleştirileri aşak ve nefret gibi uçlarda yaşayan bir oyuncu. Kendini yere atması, yetersiz top kontrolü ve çokça ofsayta düşmesi gibi hataları, golcü gözüne, boşlukları iyi sevmesine ve ara paslardaki başarısı gibi güçlü yönleri kadar konuşulan bir isim. Böyle bir durum karşısında bazı oyuncular pes eder. Fakat Burak savaşmayı seçti ve ateşe ateşle karşılık verdi. Dikkatini eksiklerini gidermeye yoğunlaştırıp onları törpüledi.

Aynı zamanda 2006’da ona ilk milli formayı veren Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, onun bu kavgasında ona en uygun isimlerden biri. Ayrıca Manisaspor ve Trabzonspor’da da birlikte oynadığı yakın arkadaşı Selçuk İnan onun en çok güvendiği, ona en çok servis sağlayan isim.

Burak, Galatasaray’ın iki devasa transferinden faydalanma konusunda her şansa sahip. Rakip Drogba ile boğuşmak zorunda kalırken Burak boşluklara daha iyi sızabilir ve Hollandalı oyun kurucu Wesley Sneijder’in servislerinin de tadını çıkarabilir.

Nick Bidwell / World Soccer, Mart 2013

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

0 yorum: