Fatih Terim, Galatasaray ve Stuttgart


Geçen ay Divan üyeliği hakkı elde eden Fatih Terim’in dünkü Divan Kurulu Toplantısı’nda ortaya koyduğu gelecek projeksiyonu Galatasaray’ın geleceği ümit verici ve birbirinden doğru tespitlerle dolu. Fatih hocanın uzunca altını çizdiği altyapı sorunu ve yetersizliği, nelerin yapılması gerektiği gibi gerçekçi ve akılcı tespitler hocanın kulübün bugününe olduğu kadar yarınına da kafa yorduğunu net şekilde ortaya koyuyor. Galatasaray’ın ‘sadece bir teknik direktörden daha fazlası’ olmayı gerektiren karmaşık, politik atmosferinde bunlara konsantre olabilmek gerçekten çelikten bir irade gerektiriyor. Scout departmanında yapılan Emre Utkucan hamlesi, dünkü yetersizlik vurgusu da önemli, bunlar için hak ettiği takdir ayrı ama Fatih hoca bunlardan da önemlisi bugüne dair bir fotoğraf ortaya koyuyor ve bu fotoğrafın yılların birikimiyle hiç iç açıcı olmadığı ortada.

Fatih hoca belki başka bir yerde bulamayacağımız bir detayı kamuoyuyla paylaştı. Devre arası transfer döneminde imza bedelleri dahil toplam 15.5 milyon avro bonservisi, yıllık 8.5 milyon avro maliyeti gözden çıkarabilecek kadar mali açıdan kudretli bir kulübün altyapıya ayırdığı yıllık toplam paranın 1.6 milyon dolar olduğunu öğrendik misal. Raphael Hongstein imzalı ‘Almanya kendini nasıl yeniden yarattı?’ başlıklı SI yazısında Stuttgart altyapı direktörü Thomas Albeck ise 2010’da yıllık 5 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olduğunu açıklamıştı. TFF’nin resmi dergisi Tam Saha’da Koray Göktaş’ın yaptığı araştırmaya göre Stuttgart’ın Süper Lig’den 6, PTT 1.Lig’den 17 takımdan daha fazla oyuncuyu Türkiye milli takımlarına gönderiyor olması bu açıdan hiç tesadüf değil.

Fatih Terim gibi isimler daha fazla söz sahibi oldukça anlık tatmin ve övgülerin tatlı geldiği harcamalar kadar kulübün geleceğini inşa edecek altyapı, scouting gibi kalemlere de daha fazla yatırım yapılabilir veya yapılması gerek. Fatih hocanın aynı konuşmadaki “kişilerden bağımsız, benli veya bensiz” vurgusu her ne kadar kelime anlamıyla doğru da olsa bu hamlelerin yapılabilmesi için Fatih hocanın orada olması şart gibi gözüküyor. Yoksa arama, tarama ‘Sneijder’i oynayacak hoca’ üzerine olur, Galatasaray altyapısı milli takıma yollayacak oyuncu bulamazken –bir başka deyişle bugünkü tablo devam ederken- Stuttgart’ın yetiştirdiği oyuncuları ancak televizyondan izleriz.

Not: Yazı Galatasaray yerine Fenerbahçe, Sneijder yerine Meireles yazılarak da okunabilir.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

0 yorum: