Yalan Olmuş Wonderkid'ler #1: Freddy Adu

Bazı oyuncular futbol piyasasına öyle bir giriş yaparlar ki çizgilerini korudukları takdirde Avrupanın en üst düzey kulüplerinde forma giyeceklerini, o düzeyde var olacaklarını düşünürsünüz ama o oyuncular mevcut oyunlarının üzerine koymak bir yana genç yaşta mevcut olan yetilerini de zamanla kaybetmeye başlarlar. Ülkemizden de geçmiş bir Fabio Pinto örneği vardır mesela, ilk akla gelenlerden. İşte o yüzden 18-19 yaşındaki oyuncuları değerlendirirken mevcut yeteneklerini değil, aslında o yeteneklerini büyükler arasında da var edip edemeyeceği sorusuyla değerlendirmeli. Bunu yaparken ıskaladığımız oyuncular da olmuyor değil, bunların en başında da FM'nin ilk yıldız adaylarından olan ancak büyüdükçe 'büyü'sü de kaybolan Freddy Adu geliyor.

15 yaşında DC United'da forma giyerken Manchester United, Real Madrid gibi devlerin onu transfer etmek için peşinden koştuğu ancak ailesinin bu transfere Adu'nun yaşı sebebiyle izin vermediği haberleri Avrupa basınında sıkça yer buluyordu. Gana asıllı Adu, yaşının çok ötesindeki fizik kapasitesi ve tekniğiyle ağızları fazlasıyla sulandırıyordu. 3-4 sene sonra nasıl bir azmana dönüşebileceği konusunda fikir yürütenler teoride pek de haksız sayılmazlardı ama pratikte işler pek beklenildiği gibi yürümedi.

89 doğumlu Adu, DC United sonrası Red Salt Lake'te bir sezon forma giydikten sonra Avrupa'ya beklenen girişini genç oyuncuları parlatıp üst düzey liglere pazarlamasıyla ünlü Portekiz'den yapsa da Benfica'da forma şansı bulmakta zorlandı. Sonrasında kiralandığı Monaco ve Belenenses'te de şans bulamayınca piyasası komşunun vasat üstü takımlarından Aris'e kadar düştü. Tam bir serbest düşüş hikayesi. 1.5 yıl forma giyip tekrar bir sıçrayış yapma peşinde ama onun adına ümitlerin gün geçtikçe söndüğü aşikar. Twitter'da pek aktif Freddy Adu ancak bu performansını sahalarda görebilecek miyiz, orası meçhul. Yine de Aris'te forma bulup Dünya Kupası'nda ABD kadrosunda yer almak isteyecektir. 21 yaşını doldurmamış bir oyuncu olduğunu unutmamak gerekir tabii ama baş aşağı giden kariyerini ayağa kaldırmasına ben pek ihtimal vermiyorum Adu'nun.

Başlıktan da anlaşılacağı gibi geçtiğimiz yıllarda hepimizi heyecanlandıran ancak ismi tozlanmaya başlayan oyuncuların üstünden bir geçmek istiyorum, bir yazı dizisi şeklinde. Aslında tek yazı halinde toparlamak üzere birkaç ay öncesinden not almıştım ama Adu'nun transferi sonrası diğer oyuncuları da ayrı ele almanın doğru olacağını düşündüm. Aklınıza gelen başka bu tip aktif isimler varsa yorum bölümünde paylaşabilirsiniz. Seriyi ilerletebilirsek sizin söylediğiniz oyunculara da değinirim elimden geldiğince...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

21 yorum:

i.meriç dedi ki...

SIMDI ARKADASIM, BU ADAM BIR KERE HICBIR ZAMAN FUTBOL PIYASASINA OYLE HIZLI GIRIS FALAN YAPMADI. YAPTIYSA BANA BIR TANE ZIHINLERDE KALAN MACINI SOYLE. AMERIKANIN SISIRDIGI SIRADAN BALONLARDAN.
HINCAL ABININ SIKLIKLA SOYLEDIGI BISEY VARDIR ABD ILE ILGILI "YILDIZ YOKSA YARATICAKSIN"

pclion dedi ki...

Ferguson'un ağzından 15 yaşındayken adamla ilgilendiklerine dair açıklama var, daha nasıl hızlı giriş yapacak o yaşta?

O bir kenara, bir dahaki sefere caps lock kapalıyken yazarsanız sevinirim. :)

Flying Dutchman dedi ki...

Aydın Yılmaz :)

Anonymous dedi ki...

Ne kadar yalan olmuş sayılırlar bilmiyorum Hatem Ben Arfa-Jermaine Pennant-Giovanni Dos Santos- Rafael Sobis gibi isimler geliyor aklıma.

pclion dedi ki...

Hahaha. Ona blogda bir yazı yetmez yav. "Türkiye Malezya olur mu?" diye bütün gazeteler aynı anda girmişti bir kere, onun gibi bir organizasyon lazım. :))

Gerçi Aydın Yılmaz'dan bir halt olmayacağıyla ilgili şöyle bir şeyler karalamıştım.

http://pclionfc.blogspot.com/2008/12/aydn-ylmaz-zerine.html

mre dedi ki...

Benim aklıma hep arjantinliler geliyor. mesela riverla başlayıp barca ile zirve yapan sonra moskova'lara kadar düşen en son gremio'da gördüğüm maxi lopez. sarı saçlarından hatırlayabilirsiniz kendisini.

üstteki kadar trajik olmasa da wolfsburg'a geldiğinde olay yaratan sonra sürekli gel-gitler yaşayan "yüzbininci yeni maradona" d'alessandro.

çok bilinen bir örneği denilson var. ilk aklıma gelenler bunlar.

rasit dedi ki...

Aydın Yılmaz var, genç olmasa da Necati var. Türkiye'de hızla yükselip, sonra serbest düşüş yaşayan isim çok :)

Her Yol Roma dedi ki...

Adu ile aynı yaşta olan bir İrfan Başaran var.

Gerçi bu adamlar biraz da CM/FM şişirmeleri gibi. Bi türlü oyunla gerçeği ayıramayanlar var etrafımızda, onun da etkisi..

Turan dedi ki...

Abimiz Gana'da doğduğu için 15 yaşında denildiği zaman muhtemelen 20'li yaşlarındaydı. Fiziği filan da onu gösteriyordu zaten. Aradan onca sene geçti fizikte değişen birşey yok. Çünkü gelişimini tamamlamıştı. Gerçek yaşı da 26-27 filandır bunun. Bu saatten sonra da birşey olmaz.

Misal sorsan Kuffour'da 33 yaşında ama adam 40'a merdiven dayadı. Hey gidi babam benim Man.utd.-Bayern finalinde yerleri dövmesi hala aklımda. :))

Great White dedi ki...

Owusu Abeyie tabii ki..

En az Messi kadar yetenekli olduğuna inandığım ama kiralık bir araba gibi orda burda dolaşıp duruyor hala..

En son Cardiff' e kiralandıydı, şimdi ne yapar, ne eder belli değil..

Bu arada bizim Stephanov da bizden gittikten sonra inanılmaz bir düşüş yaşadı doğrusu. Oysa Porto' dan bile daha büyük bir sıçrama yapması bekleniyordu yani..

pclion dedi ki...

Abeyie iyi tahmin. :) Bundan sonra onu yazacaktım...

ozhano dedi ki...

Wonderkid midir nedir bilmem ama benim için en büyük hayal kırıklığı Aghahowa oldu her zaman. Gerçi geçen sezon Fenerbahçe'ye 3 gol atıp taklaları sıraladı ama benim gözümde CM serisinin yüz karasıdır her daim.

MBC dedi ki...

2 degisik yorum var..

1. 15 yasinda degildi belki? yane gana´dan gelme sonucta.. belki gercek yasi 18-19 du zamaninda..

2. ABD´de futbol kültürü yok, Nike onu 13 yasinda reklam yildizi yapsada yaninda takilacagi ve bir baskasindan futbolunu gelistire bilecegi az kisi vardi..
yada para bozdu diyelim rahatliyalim..

Minero dedi ki...

Kendisini Türkiye liglerinde görmek isteriz. Gönül gözü ile Aghahogva'yı gördük onu da görmek isteriz...Kendisinin şişirme olmasını Amerika'da olmasına bağlıyorum.Malüm Amerikanlar pazarlama insanıdır...

Anonymous dedi ki...

Kerlonu da unutmamak lazım tabi.

excellence dedi ki...

Ben hic bir zaman su üc futbolcunun ani düsüsünü anlayamadim.

Javeri Saviola
Pablo Aimar
Kluivert

Iki arjantinli bir hollandali ücününde ortak noktasi ispanyada oynamalari ve dünyanin en büyük kulüplerinin ikisinde oynamalari.

CM01/02 oyununun en etkili üc futbolcusu. Eger ozamanlar bir kac yil icinde bu oyuncularin cok vasatlasacagini biri söyleseydi inanmazdim.

excellence dedi ki...

Sanirim bu listeye Kezman, Rebrov ile Rebrov u da ekleyebiliriz. Biri PSV'de digeriyse Dynamo Kiev de firtinalar estiriyordu zamaninda ve oralardan ayrildiktan sonra hic bir kulüpte varlik gösteremediler.

Hani Nike in bir slogani var ya: "Take it to the next step" iste bunu yapamadilar.

Cok var aslinda. Misal: Quaresma.

sembolist dedi ki...

Okan Koç
Cafercan
Emrah Eren
Murat Bölükbaşı
Issac Promise
Eller(tarbzondan atleticeya gtti,,sonrasi blinmiyor)

Takip Listem dedi ki...

Freddy FADO!

yılmaz dedi ki...

tabii ki erkan ferin ve cafercan

i.meriç dedi ki...

@pclion
caps lock kapali ilki icin kusuruma bakma, benim hatam...

ferguson isteseydi o adami amerikadan britanyaya kalkan ilk ucakla alir getirirdi..

fergusonu falan birak baba mac soyle bana..