Antalyaspor 0-0 Galatasaray || Bardağın Diğer Tarafı

Beklentileri yüksek olduğu taraf Galatasaray olunca doğal olarak odak noktası Fatih Terim'in öğrencileri oluyor lakin bugün oynanan oyunda Antalyaspor'un payı bence daha fazla. Orta sahada sert ve güçlü bir beşliye şans veren Mehmet Özdilek önemli bir fark yaratmış ve bu oyunculara uygun, en garanti ve doğru oyun planını yerleştirmeyi başarmış. Kontrol ve pas, kontrol ve pas... Antalyaspor oyuncularının topa üçüncü kez dokunmasını görmek maç boyunca pek kolay değildi. Bu yaklaşımı oyuncular da içselleştirmiş ve hatasız bir şekilde bunu gerçekleştirmek için çabalıyorlar. Böylece top kaybı en aza iniyor ve hücumda mümkün olduğunca Necati Ateş'i, pozisyon yaratmak adına da Tita'yı kullanıp sonuca gitmeyi umuyorlar. Kadro kalitesi ölçüsünde başarılı oldukları da aşikâr. İyi, kötü demeden saygı duyulması gereken bir oyuncuları var, haklarını teslim etmek gerekiyor.

Galatasaray'ın neden aradığını bulamadığı sorusunun birçok boyutu var fakat en temel cevap yerleşik ve iyi alan daraltan savunmalara karşı fazla hareketsiz kalınması denilebilir. Birileri rakibi eksiltmeden ya da sürpriz bir çıkış yapmadan bu kısır döngüden çıkmak zor. Maç içinde bu dengeyi verkaçlarla bozabilen ve dikine topla kat eden Felipe Melo'nun çıkışları belki başarıya ulaşmadı ama bizlere aslında neyin eksik olduğunu gösterdi. Kariyerini Galatasaray'dan önce, Galatasaray'dan sonra olarak ikiye ayırmaya niyetli Engin Baytar'ın yetersiz kondisyonuna karşın neden bu takımın düzenli oyuncuları arasında olduğunu mesela.

Galatasaray bu hat delme işini kanatlardan beceremiyor, bu net. Kazım'ın yokluğunda Aydın Yılmaz suya sabuna dokunmayan performansıyla.kimseyi şaşırtmadı. Onun hakkında söylenebilecek en güzel sözü Fatih Terim Karabükspor deplasmanı sonunda söylemişti: ''Size bir şans geldiğinde bu formayı kazanacaksınız. Bu Galatasaray takımı, kazanmazsanız herkes de kaderine razı olacak"

Diğer kanattaki Riera ise birebirlerde iş yapacak, adam eksiltecek enerjiye sahip değil, ancak takım arkadaşlarıyla pas trafiğine girebilirse doğru karar verme yetisiyle fark yaratabiliyor ama bu ne kadar yeterli, soru bu. İhtiyaç duyulan "yaratıcı"nın o olmadığı da açık. Hal böyleyken gayet fizikli bir rakibe karşı ekstra pozisyon üretmek de güçleşiyor. Taçtan Eboue'nin pasını Baros'un, kornerden ise Selçuk'un pasını Sabri'nin Elmander'e ulaştırmasıyle İsveçlinin yaptığı kafa vuruşları maça dair akılda kalan ender pozisyonlardı. Antalya adına ise tek pozisyonumsu duran topa gelişine sağdan çakan Ali Tandoğan'ın vuruşu. Maç boyunca temponun ve üretkenliğin ne kadar yetersiz kaldığını gösteriyor bu da aslında.

Son olarak... Hakem yorumlamak hiçbir zaman pek hoşlandığım bir iş olmadı. Bir nevi "ama'dan önce yazdıklarının bir anlamı yoktur" sözü gibi, hakem deyince ondan önce söylediklerini anlamsızlaştırıyor bir yerde fakat Süper Lig hakemlerinin sezona formsuz başladığı bir gerçek. Yunus Yıldırım da buna bir istisna olmadığını bu akşamki performansıyla gösterdi. Bu bir "ama" olmasın lakin hakemlerin de bir an önce toparlanması şart...

Maçın Notları
*Galatasaray'da Aydın Yılmaz, 2011/12 sezonunda ilk kez ligde dakika aldı.
*Antalyaspor'da daha önce Galatasaray forması giyen Necati Ateş ile Ali Turan eski takımlarına karşı oynadı.
*Maçta görev alan en genç oyuncu 83.dakikada Tita'nın yerine oyuna giren Nisan 92 doğumlu Emrah Başsan'dı.
*Galatasaray, deplasmanda oynadığı dördüncü maçında üçüncü kez puan kaybı yaşadı.

Galatasaray
Fernando Muslera, Sabri Sarıoğlu, Tomas Ujfalusi, Gökhan Zan, Hakan Balta, Emmanuel Eboue (Dk. 79 Emre Çolak), Felipe Melo, Selçuk İnan, Aydın Yılmaz (Dk.69 Sercan Yıldırım), Milan Baros (Dk.46 Albert Riera), Johan Elmander


Antalyaspor
Ömer Çatkıç, Ali Tandoğan, Ali Turan, Deniz Barış, Musa Nizam, Mehmet Eren (Dk.83 Musa Aydın), Kerem Şeras, İbrahim Dağaşan, Uğur İnceman, Tita (Dk.83 Emrah Başsan), Necati Ateş (Dk.63 Ali Zitouni)


Foto: Galatasaray.org

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

4 yorum:

horozmania dedi ki...

Evet haklısın Uğur. Maalesef o kadar yavaş oynuyoruz ki rakip savunmayı asla zorlayamıyoruz. Hatta Ali Turan ve Deniz Barış gibi 2 isim maçın öne çıkan isimleri oluyorlar.

Anonymous dedi ki...

dur daha bu iyi günleriniz!

pclion dedi ki...

Eyvallah horozmania. Aslında bu hareketsizlik senelerdir çok büyük problem, eskiden daha ağırdı. Şimdi Selçuk-Melo-Engin olduğunda çözülüyor gibi ama görüldüğü üzere tek eksik göbekten delme şansını düşürüyor ve elde kanat namına hiçbir şey yok. Altın yedek Aydın Yılmaz hâlâ...

Anonymous dedi ki...

galatasaray devre arasında lincoln tarzı bir forvet arkası, 2 kanatta da oynabilen bir açık oyuncusu alması lazım, bir de bence o kadar gerekli olmasa da forvet oyuncusu alınabilir(bence forvette görülen sıkıntının sebebi ortasahanın yaratıcııktan uzak ve forvete destek olmamasından kaynaklanıyor)