Vedad İbisevic ve Golcü Orta Saha Geleneği

Manu-Hull maçı oynanırken bir yandan da Hoffenheim maçının skorunu takip ediyordum. İbisevic'in 2 gol attığını görünce İbisevic hakkında konuşmaya başladık arkadaşla. Ben de o an niyetlenmiştim yazmaya ama bu sabah bilgisayarın başına oturduğumda takip ettiğim bloglarda Vedad İbisevic yazılarının çoktan yazıldığını gördüm, Flying Dutchman de dahil olmak üzere. Madem öyle, konuyu biraz daha genişletip başka bir açıdan bakmak lazım. Biz de golcü orta sahaların son yıllardaki yükselişini ve bunun temel sebeplerine değinmeye çalışalım.

Bu geleneğin son ve en gözde temsilcisi Vedad İbisevic Hoffenheim'da bu sezon 11 maçta tam 13 gol atarak inanılması güç bir istatistiğe sahip. Golleri de genelde maçı çözen goller olmuş, maç çözüldükten sonra hattrick yapıp istatistik yapma gibi bir durum da yok ortada. Henüz 24 yaşında olması da transferinin çok uzak olmadığı anlamına geliyor, onu yakında çok daha büyük takımlarda izleyeceğimiz kesin gibi. Premier Lig ekiplerinin şimdiden Hoffenheim'a gelecek sezon için bol sıfırlı öneriler yaptığı söyleniyor, pek sürpriz sayılmaz. Peki geriden gelip gol atmak neden bu kadar önem kazandı son yıllarda?

Bunun en temel sebebi gelişen takım savunmalarının futbolu bu yöne doğru itmesi. Arka tarafı gittikçe daha iyi savunan ekiplere karşı kilidi çözen oyuncular forvetlerden ziyade orta sahadan gelip gol bulan kanat ve göbek oyuncuları oldu. Bu evrilmenin sonucunda devir artık Ronaldo'ların, Henry'lerin değil Messi'lerin, CR7'lerin devri oldu.

Bu gelişim sürecinin bir benzerini de basketbolda görmüştük aslında. Bundan 15-20 sene önce pota altını domine eden, smaç basan, atletik oyuncular daha makbulken şimdi dış şut kullanan uzun oyuncular farkı yaratan isimler oluyor.

Golcü orta saha demişken Cristiano Ronaldo'ya değinmeden olmaz tabii ki. Geçen sene Premier Lig'de attığı 31 golle tarihin en iyi orta saha performanslarından birini gösterdi bizlere. Bu performans da Manchester United'ın hem EPL'de hem Şampiyonlar Ligi'nde şampiyon olmasında en önemli etken oldu. Bir önceki sezon da benzer bir performans sergilemişti aslında Ronaldo, ligde 17 gol bırakmıştı rakip filelere. Bu sezona sakatlığı sebebiyle hızlı bir giriş yapamadı, Manchester da aynı şekilde. Ronaldo'nun atacağı goller bu sene de Manu'nun kaderini çizecek gibi.

Aslında o kadar uzaklara gitmeye de gerek yok, gözümüzün önünde bir Alex De Souza gerçeği var. Hoş, ben onu her ne kadar orta saha oyuncusu olarak tanımlamasam da klasik bir forvet oyuncusu olmadığı da kesin. Geçen sezon 14 golle tamamlamıştı ligi, bir önceki sezon bu sayı 19'u bulmuştu. Geçen sezon şampiyonluğu ikinci yarıdaki performansıyla kotaran Galatasaray'da Arda Turan tam 7 gol bırakmıştı ağlara bu dönemde, bu sene Kewell-Lincoln ikilisinin attığı ligde attığı gol sayısı 8. Orta sahadan gelip gol atan oyuncuların ligin kaderine ne kadar büyük bir etkisi olduğu açıkça görülüyor.

Devir ofansif orta sahaların devri, bitiricilik artık sadece forvet olmak için değil orta saha oyuncusu olabilmek için de gerekli artık...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

3 yorum:

Kurt dedi ki...

9. hafta sonunda ankaraspor 2. herkes yok bursayı yok eskişehiri yazıyor. bir ankaraspor değerlendirmesi istiyoruz...

daima Fenerbahçe! dedi ki...

skora katkı yapan orta saha oyuncusu günümüz futbolunun olmazsa olmazıdır artık .
Türkiye liginde en güzel örneği Tuncay Şanlı'dır. sol açıkta Daum döneminde bir sezonda 17 gol 10 asistle oynamıştı neyse takipcisiyiz Uğur blog'unun.

PCLioN dedi ki...

Evet, Tuncay Şanlı'ya da değinecektim aslında ama Arda'dan sonrasını hatırlamıyorum. :) Birçok detay yazarken unutulabiliyor.

Tuncay forvet kökenli bir oyuncu olsa da oyunun iki yönüne de katkı yapan bir oyuncu olarak orta sahada en verimli dönemini yaşamıştı. Topsuz oyundaki başarısı da onun golcü bir oyuncu olmasında önemli bir paya sahip. Bizim ülkemizde bu tip oyunculara 'ballı' derler ama ben önemli bir meziyet olduğunu düşünüyorum bunun...