Karabağ - Slavija - Petrovac - Reykjavik

Dün gece Galatasaray'la beraber birçok tanınır Avrupa ekibi eleme maçlarında yer aldı, futbolun olduğu her yerde de sürpriz var elbette. Gecenin en ilgi çekici sürprizi de fazla uzaklardan değil, komşumuz Azerbaycan'dan geldi. Avrupa'da bilenen ismiyle Qarabagh, yani Karabağ özellikle 90'lı yıllarda Şampiyonlar Liginin gediklisi olan, her daim Avrupada yer almış, köklü bir ekip olan Rosenborg'u kendi sahasında attığı tek golle elemeyi başardı. Azerbaycan üst düzey bir lige sahip değil bildiğiniz gibi, üstelik Karabağ da zirveye oynayan takımlardan biri değil. Bu da başarıyı bir kat daha anlamlı kılıyor. Zaten Karabağ'ın Avrupa Kupalarındaki ikinci galibiyetiymiş bu, diğerini tam 10 sene önce almışlar. Geceye damgalarını vurmayı başardılar aldıkları galibiyetle.

Kuzey takımları adına felaket bir geceydi dün. Rosenborg dışında geçtiğmiz sezonun en flaş ekiplerinden Aalborg elendi, Helsinborg ise direkten döndü. Rosenborg'un elenmesi kadar büyük bir sürprizdir Aalborg'un Bosna Hersek ekibi Slavija'ya elenişi. Geçtiğimiz sene Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmış larve topladığı puanlarla Celtic'i Avrupa Kupaları dışına itip Şubat ayına kalmayı başarmışlardı. Bu rüya yolculuğu onlara ligde pahalıya patlamıştı ki şu yazıda dile getirmiştik bunu. Avrupa Kupalarına katılamayacak gibi gözüküyorlardı, ligi de 7. bitirmişler ama işlerini kupa üzerinden görüp UEFA Ligi elemelerine katılmışlar, hatta katılmakla kalmayıp elenmişler bile. Flying Dutchman geçenlerde 'tek şarkılık şarkıcılar' yazısı yazmıştı, Aalborg da onlardan biri olduğunu bizlere gösterdi. Aalborg kadar gösterişli olmasa da geçen sene Glasgow Rangers'ı daha ilk elemelerde Avrupa dışına iten ve İskoçya'nın ülke sıralamasında ciddi bir darbe almasını sağlayan Kaunas da Sırp ekibi Sovojno'ya elenmiş kendi sahasında. Geçen sezonun sürpriz ekipleri kendi silahlarıyla vuruluyor bu sene anlayacağınız.

Geçtiğimiz sezonun sürpriz ekipleri dedik, en dikkat çekici olanı Aalborg'sa onun hemen arkasından geleni de Anorthosis'ti. Hatta belki de daha büyük sükse yapmışlardı ki Inter'in son iki haftada Şampiyonlar Ligini boşlaması sebebiyle aldıkları 6 puana rağmen elenmişlerdi. Son haftaya kadar gruptan çıkma iddialarını sürdürmüşler, Olympiakos'un Şampiyonlar Ligine giremediği sezonda Yunanistan ve Rum medyasının ilgi odağı olmuşlardı. Sezon başında da Anorthosis'in hocası Ketsbaia, Olympiakos'a geçti zaten. Hoca değişikliği onlara büyük darbe vurmuş olacak ki Avrupa'nın yeni ülkelerinden Karadağ'ın Petrovac takımına uzatamalar sonucunda 3-1 yenilip elenmişler. Kıbrıs Rum Kesimi'ni puan olarak çok iyi yerlere taşımıştı Anorthosis, bu sezon onların yokluğu ülke puanları için pek iyi olmayacak.

Tüm bu kuzey başarısızlığının arasında parlayan bir ekip vardı ki o da aslında diğer saydığımız takımların yanında oldukça mütevazi kalan İzlanda'lı KR Reykjavik'ti. Ezelden beri severim ben İzlanda'yı ve takımlarını, bu yaptıkları sürpriz de nedensizce mutlu etti beni. Yunanistan'ın son yılllarda çıkış yapan ve Avrupa Kupalarında düzenli olarak mücadele eden Larissa'yı deplasmanda kopardıkları beraberlikle elemeyi başardılar. Aslında işi ilk maçta 2-0'lık galibiyetle bitirmişlerdi, Yunanistan'dan da yenilmeden çıkmayı başardılar. Larissa'nın doğru bir politika izlediğini yazmıştık geçenlerde, motor tekledi bu sefer. Yunanistan'la puan farkımız olmasına rağmen sıralamada hemen altımızda yer alan bir ülke, daha bu turlarda takım kaybetmeleri iyidir deyip durumu bağlayalım. Reykjavik, Karabağ ile beraber geceyi damgasını vuran takımdır...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

3 yorum:

Spooky dedi ki...

rosenborg çok kötü durumdaymış. ilgilendiğim bir lig değil ama eurosport'ta bir maçlarını izlemiştim iki üç hafta önce spiker anlattı.
aslında ismi dışında bakınca çok büyük bir sürpriz değil gibi.

Aslantepe dedi ki...

Rosenborg'un maddi sorunlar yaşayıp yaşamadığı konusunda bir fikrim yok lakin kendi ligleri hali hazırda devam eden bir takım. Kısacası fizik olarak hazır bir takım olarak Rosenborg ligi daha başlamış bir Azerbaycan temsilcisine karşıydı. Ki Rosenborg liginin ilk yarısını maç eksiğine rağmen 4 puan farkla zirvede tamamlamış. Maçta Jarstein,Dorsin,Iversen,Tettey,Prica,... 11 çıkmış. Bildiğimiz Rosenborg kriz havasından pek eser yok. Kim ne derse desin önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligine katılması büyük olasılık olan bir Rosenborg'un,bir futbol geleneği olan Rosenborg'un bir Azerbaycan ekibine elenmesi büyük bir süprizdir. Bundan büyüğü Tobol'un Galatasaray'ı elemesi olabilirdi yalnızca.

ckokler dedi ki...

Vaduz var gecenin süprizi bide. Lişteştayn'ın takımı. Yamulmuyorsam isviçre 2.liginde oynuyorlar. Böyle bir takım kimi elese süpriz sayılır bence:)