RoboCup 2009

Zaman zaman ana haber bültenlerinde çerez niyetine yapılan haberlerde görürüz, filler futbol oynarsa, robotlar yarışıyor vs. diye. Ülkemizde hala 'caponlar yapıyor yahu' sığlığında karşılaşasak da araştırmacılar bu işi oldukça ileriye götürmüşler ve ABD ve Çin'den sonra üçüncüsü Avusturya'da devasa boyutta bir organizasyon düzenlemişler. RoboCup 2009 adı verilen turnuvada çeşitli kategorilerde yaklaşık 407 takım finallerde mücadele etti ve 5 Temmuz'da turnuvanın finalleri yapıldı.Boyutları resimde ufak gibi gözükse de aslında yarım metreden uzun robotlarla oynanılan çok karmaşık bir oyun robot futbolu. 'İnsansı Robot Ligi' adı verilen kategoride bu robotların boyu 1 metreyi aşabiliyor. İnsansı Robot Ligi dışında dört kategori daha var. Simülasyon Ligi, Küçük Boyut için Robot Ligi, Orta Boyut için Robot Ligi ve Standart Boyut için Robot Ligi.

Turnuvaya Türkiye'den de iki ekibin katıldığını okudum, Boğaziçi Üniversitesinden Cerberus, Dokuz Eylül Üniversitesinden Robopub. Takımlar hakkında ise pek detaylı bilgi yok.

Merak edenler için ikinci antreman gününün videosu yukarda, Youtube'da yapacağınız ufak bir aramayla maçlara da göz atma şansınız mevcut. Temposu biraz düşük tabii, Avrupa futboluna aşina gözler yadırgayacaktır ancak 5 yıl içinde kat edilen mesafeyi düşününce takdir etmemek elde değil. Hoş ve takip edilesi bir organizasyon RoboCup, gelecek turnuva hakkında şimdiden araştırmaya başladım bile...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

1 yorum:

SideWindeR dedi ki...

Biraz daha gelişirse TSL nin tozunu arttırır gibi duruyor futbol kalitesi açısından :D