Lech Poznan - Zilina - Dinamo Zagreb

UEFA Kupası 1.turunun sürprizleri Lech Poznan, Zilina ve Dinamo Zagreb oldu bu sene. Geçen sene ilk tura İskandinav ülkeleri ve Yunanistan damga vurmuştu. Aslına bakarsanız UEFA Kupası standartlarına göre oldukça az sürpriz oldu diyebiliriz.. Bu sene bu Şampiyonlar Ligi için bile daha fazla sürpriz sayabildiğimizi düşündüğümüzde geçen seneye göreye daha zorlu bir UEFA Kupası olacağını söylemek yanlış olmayacak sanırım.

Lech Poznan blogda daha önce ismi geçen bir takım, UEFA Kupası ön elemelerinde bile sürprizler arasında göstermiştim. Grasshoppers'ı 6-0 gibi feci bir skorla elemeyi başarmışlardı. Seriye devam ettiler ve geçen sene Galatasaray'ın grubunda sonuncu olan Austria Wien'i evine yollamışlar. Aslında bu sürpriz oldıuğu kadar müthiş bir geri dönüş hikayesi. İlk maç 2-1 yenilmişlerdi, bu maçta son 5 dakikaya 1-1 girmelerine rağmen golü bulup oyunu uzatmalara taşımışlar. Daha sonra 98. dakikada 3-1 öne geçseler de iki dakika sonra topu ağlarında görüp 3-2'yle tur avantajını Wien'e kaptırmışlar. Ancak 120. dakikada Murawski'yle buldukları gol onları tarihlerinde ilk defa UEFA gruplarına taşımış. Bu maçı iki sene önceki Kasımpaşa-Altay Süper Lig Play-Off finaline benzettim. Orda da Kasımpaşa benzer geri dönüşlere imza atmıştı. Lech Poznan'lı futbolcuların otoğraftaki sevinçleri ise görülmeye değer...

Geçen sene blog tutsam yazacağım hikayelerden birinde başrole sahip olacaktı Zilina, kısmet bugüneymiş. Glasgow Rangers'ı Şampiyonlar Ligi 2.ön eleme turunda elemenin eşiğine gelmişler ancak penaltılarla İskoç ekibine boyun eğmişlerdi. Rangers o maçtan sonra Avrupada müthiş bir sezon geçirip UEFA finaline kadar yürümüş, Avrupada en çok maç yapan ekip olmuştu. Hoş, bu sene Zilina'nın yapamadığını Kaunas yaptı ama konumuz o değil. Zilina kendi sahasında berabere kaldığı Levski Sofya'yı deplasmanda 1-0 mağlup ederek bence bu turun en büyük sürprizine imza attılar. Levski'deki büyük düşüş de üstüne konuşulmaya değer. UEFA Kupası'ndan hatrı sayılır puanlar çıkardıktan sonra Şampiyonlar Ligi'ne katılacak duruma kadar gelmişlerdi ama Barca-Chelsea-Bremen gibi her 4. torba takımının kabusu olabilecek bir gruba düşmüşlerdi. Puan dahi alamadılar. Görünen o ki hala toparlanamamışlar.

Dinamo Zagreb'ten bu çıkışı aslında geçen sene bekliyordum ama olmamıştı. Bu sene Şampiyonlar Ligi elemelerinde Shaktar Donetsk'e iki maçta da mağlup olduktan sonra UEFA Kupası'na geldiler. Burda Sparta Prag'la eşleştiklerinde şanslarının olduğunu düşünüyordum ama ilk maçta kendi sahalarında aldıkları golsüz beraberlik beni Sparta Prag'ın turu geçmek için avantajlı taraf olduğu fikrine itmişti. Ancak Dinamo Zagreb kendi sahasında yapamadığını yapııp deplasmanda üç gol birden bularak turu geçecek skoru elde etmeyi başardılar. Maça 16. dakikada Morales'le buldukları golle başlasalar da dakikalar 23'ü gösterirken Sparta Prag 2-1'lik skoru elde etmişti bile. Buna rağmen iki gol daha bulan Zagreb ekibi turu geçen taraf oldu.

Aslında bunlardan da büyük bir sürprize imza atmış bir ekip var, Standard Liege. Ancak onlar ayrı bir yazıyı hakediyor...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

0 yorum: