Yeni Hakan Şükür'ler || Sercan Yıldırım - Batuhan Karadeniz - Cem Sultan

Türk futbolunun yıllardır en büyük derdidir bu, Hakan Şükür'ün ilk piyasaya çıktığı günden bu yana onun kalibresinde bir forvet yetiştirememek. Kimileri bundan Hakan Şükür'ü sorumlu tuttu, kimileri Türk futbolundaki altyapı sorununu. Ancak bir gerçek vardı ki Hakan Şükür Türk futbolunun en parlak dönemine damga vuran futbolcu oldu. Beğenmeyenler olsa da benim için yeri ayrıdır Hakan'ın. Golcüdür, kraldır, yaşayan efsanedir. İnsana saç baş da yoldurturdu, ismini Ercan Taner tonlamasıyla haykırtmasını da becerirdi. Bırakış şekli birçok seveni gibi benim de hoşuma gitmedi, B.A.E'ye gidecekmiş şimdi de. "Keşke Galatasaray formasıyla alkışlar eşliğinde bıraksaydın Hakan" demekten başka bir şey gelmez elimizden.

Dünya futbolunda adettir bu, Arjantin'den yetenekli bir ofansif oyuncu çıktığı zaman adı 'Yeni Maradona' olur, Brezilya'dan çıkarsa 'Yeni Pele'. Fransa'da da 'Yeni Zidane'lar türedi son senelerde, hatta aynı takımdan üç ayrı oyuncuya 'Yeni Zidane' dendiğine şahit olmuş bir ülkeyiz, Ertem Şener sağolsun. Türkiye'den de yeni bir forvet yetişiyorsa herkesin referans alacağı kişi Hakan Şükür'dür. 'Yeni Hakan Şükür'leri mercek altına alacağız bugün.

Birçoğunuz gibi benim de ilk aklıma gelen isim haliyle Sercan Yıldırım. Bu çocuk bir harika. Daha 18 yaşında Türkiye Ligi gibi tutucu bir ligde bu çıkışı yapması onu çok daha özel bir konuma koymamızı sağlıyor. 6 haftada 5 gol attı. Bursaspor'un yaptığı çıkışta büyük pay sahibi. Fizik gücü oldukça yerinde, top tekniği de yüksek. Son vurş becerisini de işin içine katarsak gelişimini deva m ettirdiği takdirde dünya çapında bir oyuncu olmaması için hiçbir neden yok.

Sanıyorum benim gibi düşünen birisi daha var, o da Sir Alex Ferguson. İki sene önce Sercan Yıldırım için resmi teklif götürdüğü yarı dedikodu, yarı gerçek bir şekilde konuşuldu. Kesin olan tek şey var, Manchester United bu çocuğu izliyor. Ayrıca koyu bir Galatasaray taraftarıymış Sercan Yıldırım, onunla ilgiili araştırmalarımda her kaynaktan bu anektodu duydum, bazıları Bursaspor taraftarıydı. Bursaspor çıkışlı Galatasaray taraftarı bir oyuncu, fena halde Hakan Şükür'ü andırıyor Sercan. İlerde daha üst düzey takımlarda hem milli takıma büyük katkı yapar, hem de Türk futbolcusunun Avrupadaki imajına katkıda bulunması en büyük temennimiz. Bir Galatasaraylı olarak Galatasaray'da görmek istemem de normaldir sanıyorum.

Sercan Yıldırım kadar potansiyeli bir diğer oyuncu da Batuhan Karadeniz. Aslına bakarsanız Hakan Şükür fotoğrafına daha iyi oturan bir oyuncu Batuhan. Boyu daha uzun ve Hakan'ı Hakan yapan olağanüstü fizik gücüne erişecek potansiyele sahip. Ancak üst düzeyde bu potansiyeli gösterme şansı bulamadı henüz, Beşiktaş'ta oynaması da bu konuda büyük etken tabi. Üç büyüklerde genç oyuncuların kendilerini net bir şekilde kabul ettirmeden forma şansı bulmaları zordur. Arda Turan gibi bir adamın bile Euro 2008'den üç-dört ay öncesine kadar tartışmalı olduğu bir futbol düzeninden bahsediyoruz.

Onun için belki de dönüm noktası Fatih Terim'in onu milli takıma çağırması oldu. Bu haberin hemen arkasından çıktığı Hacettepe maçında 6. dakikada golünü atarak kendisini hatırlatmış oldu. Yetenek olarak Batuhan Karadeniz'e laf söylemek kolay değil ancak sağlıklı bir kafa yapısına sahip olduğunu söylemek güç. Futbolun her şeyini bildiğini, artık bu oyunu aştığını hissettirmek istiyor sanki bütün herkese. Gelecek vaadeden, gelişme kaydeden oyuncu olmaya pek niyeti yok gibi. Sözleşme yenilerken çıkardığı sorun, Higuain'e Fenerbahçe maçında vermediği pastan sonra söyledikleri, Karadeniz oyunlarında attığı insanı çıldırtan penaltı atışı (ki baya bir hatrını sormuştum orda kendisinin) bana bu izlenimi veriyor. Bu da onu potansiyelini performansa dönüştürmesi konusunda sorun yaratacaktır ilerde. Büyük bir oyuncu olması için görünürdeki tek engel kendisi.

Cem Sultan tanıttığım oyuncular içinde en yakından tanıdığım oyuncu doğal olarak. Galatasaray altyapısının vitrine çıkarmayı planladığı en büyük yıldız adaylarından biri Semih Kaya'yla birlikte. Hocası onun iki sene içinde A milli takıma yükseleceğini düşündüğünü söylüyordu Galatasaray Televizyonunda ama o daha PAF takımda doğru dürüst oynama şansı bulamadan ciddi bir sakatlık geçirdi. Yaklaşık 6 aydır sahalardan uzak. Karadeniz oyunlarında Batuhan Karadeniz'le beraber forvet ikilisini oluşturması bekleniyordu ancak sakatlanınca bu gerçekleşmemişti.

Cem Sultan'ın Batuhan ve Sercan'a göre eksiği fizik olarak onlar kadar güçlü bir oyuncu olmaması. Onlara göre üstünlüğü ise bir forvet oyuncusuna göre mükemmel bir tekniğe sahip olması. Sol ayağı inanılmaz kuvvetli ve son vuruşları gerçekten üst düzey. Altyapıda maç başına üç gol ortalaması yakaladığı dönemler olmuştu. Fizik olarak da rakiplerine müthiş bir üstünlük kurmadan bunu başarabilmek hakikaten büyük bir iş. İki ayağını da etkili kullanabilmesi için sağ ayağını kullanması için altyapı hocaları tarafından teşvik edildiğini biliyorum. Eğer istenilen patlamayı yaparsa Galatasaray'ın müthiş bir oyuncu kazanacağını şimdiden söylemek lazım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

2 yorum:

apaç dedi ki...

burda bir tane müstakbel hakan şükür var. o da hakikaten gelecek 10 yıla damgasını vuracak olan batuhan.

cem sultan'ı üst düzey platformda sınama şansım olmadı. en fazla 3-4 alt yaş grubu maçı. hakkında zikredilenler ekseriyetle iyi bir sol ayağa ve muhteşem bir futbol zekasına sahip olduğu. iyi bir sol ayak, muhteşem bir futbol zekası hakkımı cafercan'dan yana kullanıp, yerime oturmuştum. o yüzden ümitvar olamıyorum pek cem sultan hakkında. çok bekleyip, çok görmek lazım.

sercan'ın ise hakan şükür tipi bir forvetten ziyade yunus altun, taner demirbaş, mustafa kocabey sınıfına sokuyorum. fazla tuttuğum/beğendiğim bir isim değil. yaşı 25 olsa yüzüne dönüp bakmam. zaten şimdilerde de bu kadar konuşulmasının sebebi de vasat yeteneğinin önüne geçen yaşı. iki-üç yıl daha bunun keyfini sürebilir. sonra zaten olacağı en fazla sinan ertan.

Taylan Özgür Topçuoğlu dedi ki...

Apaç

siez hiç katılmıyorum. Cem Sultan'ı B Genç'te oynarken baya bir izledim ve daha fazla izlenmeli diyorsunuz ki bence gerek yok çünkü: Mükemmel bir off the ball ve positioning özelliği var yani topun nereye atılacağını biliyor ve zamanlamaları mükemmel oluyor. Son vuruşları bir harika ve fizik olarak B genç'e göre çok üstündü. Bu sene PAF'ta da en iyi 3 oyuncu arasında gösterilebilir. Sakatlığı yaşamasaydı çok daha iyi olurdu ama aynı şekilde döndü ki bu da çok önemli bir detay bence, kısaca böyle devam ederse Cem 1 numara olacaktır :)

İlgili yazı:

http://yetenekavcisi.blogspot.com/2009/02/gollerin-sultan.html