The Others: Şampiyonların Elemeleri

İlk 12 ülke şampiyonlarının grup bölümünden başladığını, ikincilerin ise zorlu bir yolla Şampiyonlar Ligine girebildiğini yazmıştık ancak elemeler sadece bu bölümle kısıtlı değil, bir de ilk 12 dışında kalan şampiyonların kendi aralarında oynadığı play-offlar var. Kısaca bu elemelere de değinelim zira ülke puanı hesaplama yönteminde beklenen değişiklik olursa bir anda ilk 12 dışında kalma durumumuz olabilir, Galatasaray'dan beklenen bonus puanlarının da gelmediğini düşünürsek. İstenmedik bir durum da olsa statü hakkında bilgi sahibi olmaktan zarar gelmez.
Bu elemelerden Şampiyonlar Ligine kalacak takım sayısı 5, yani yürürlükteki statüde gruplara kalmasını sürpriz olarak kabul ettiğimiz birçok ekibi bundan sonra Şampiyonlar Liginde göreceğiz. Bu elemelerin favorileri şüphesiz ilk 12'nin hemen dışında kalmış olan Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan gibi ülkelerin şampiyonları. Bu ülkeler direkt takım gönderme şansını elde edememiş olsalar bile geçtiğimiz senelere göre daha kolay bir eleme sonucu muhtemelen Şampiyonlar Liginde temsil hakkı elde edecekler. Biz de ilk 12 dışında kalırsak bu açıdan ümitsizliğe kapılmamak gerekli.Yeni statüye göre üç ön eleme turu, bir de play-off yapılıyor. İlk ön eleme turu UEFA sıralamasının son 6 sırasındaki ülkelerin şampiyonları arasında yapılıyor ve 2. ön eleme turuna 3 takım daha ekleniyor. Asıl elemeler ise 2. ön eleme turunda başlıyor ve 32 takımlı bu tur sonunda son eleme turuna 16 takım kalıyor ve bu 16 takıma UEFA sıralamasında 12-15 arasında yer alan ülkelerin şampiyonları da katılarak 20 takımlı son eleme turu oluşuyor. Bu turdan yükselen 10 takım ise Şampiyonlar Ligi play-offları oynamaya hak kazanıyor. Şu anki eleme turuna benziyor olsa da arada iki önemli fark var. İlki büyük futbol ülkelerinden takım katılmıyor olması, buna karşın UEFA sıralamasında en üstte yer alan takımların şampiyonlarının bile 2 tur oynayacak olması. Her ne kadar üstte eskisine göre daha kolay bir yol olduğunu söylediysek de eğer formda değilseniz bir kaza kurşununa gitmeniz olası. Geçtiğimiz sene Olympiakos'un Anorthosis tarafından saf dışı bırakılmasının benzerlerini önümüzdeki yıllarda daha sık göreceğiz demek oluyor bu.

Statü kısaca böyle, aradaki resimlerde şu anki lig sıralamalarına göre kimin hangi turda seribaşı olacağına göz atabilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

0 yorum: