Bank Asya'dan İstanbul'a

Süper Lig'de İstanbul takımlarının selam verdiği oyuncunun fiyatının 4 milyon avrodan başlıyor. Kaliteli yerli oyuncuya olan ihtiyacın yanı sıra birçok takımın sportif hedefsizliği, bundan da öte sattığı oyuncuyu yerine koyacak bir organizasyona sahip olmaması işi hasbelkader ortaya çıkmış, yetenekli üç beş adamın sırtına yüklüyor.

İstanbulluların bu açıdan en önemli kaçış noktası bir alt kademe, geçen seneki adıyla Bank Asya 1.Lig. Buradaki takımların nakit ihtiyacı daha fazla ve kültürleri gereği genç oyunculara daha sık şans tanıyıp giden oyuncunun yerini bir benzeriyle doldurabilme şansına sahipler. Böyle olunca futbolcu henüz zirve takımlarda oynayacak seviyeye gelmese bile bu takımlar riske girilip transferi yapabiliyorlar. Son örnek Musa Çağıran.
  • 2010 Musa Çağıran
  • 2009 Rıdvan Şimşek
  • 2007 Gökhan Gönül
Bank Asya 1.Lig'in en başarılı genç oyuncusu seçilmiş Musa. Bu iki yıldır verilen bir ödül ve geçen senenin kazananı Rıdvan Şimşek'in de Beşiktaş'ta forma giyiyor olmasa az önce anlattığım sebeplerden dolayı pek sürpriz değil. Bundan sonra da bu şekilde gelişecektir.

Bu stratejiyle en büyük balığı yakalayan takım ise Fenerbahçe. Musa ödülü alınca açtım, kurcaladım. Gökhan Gönül de o dönem bir ödül almıştı ama o zaman konsept gereği genç oyuncu kategorisi yokmuş. Gönül o dönem ligin en iyi oyuncusu seçilmiş. Bu taraklarda pek bezi olmayan Fenerbahçe'nin turnayı gözünden vurduğunu söylemeye gerek yok. Galatasaray'ın bir önceki yıl üçüncü kademeden Mehmet Topal'ı getirmesi de paralel bir transfer stratejisi olarak okunabilir. Musa Çağıran'ın Galatasaray kariyeri bu açıdan da merak konusu.

Ödüllerle ilgili bir başka ufak not. Galatasaray altyapısından yetişmiş 89'lulardan Anıl Karaer, Adanaspor formasıyla yılın 11'ine seçilmiş. Hani şu kiralık verildiği kulüplerin hiçbirinde şans bulamayan Anıl. "Şans vermiyorlarsa bir bildikleri vardır" denilen Anıl. Demek ki oynatılınca dünyalar başına yıkılmıyormuş kimsenin. Kiralıkken iki dakika oynatılmayanlar bonservisi koparılınca ilk 11 oyuncusu oluveriyorlarmış bir anda. Bu filmi daha çok izleyeceğiz biz...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

3 yorum:

aks111 dedi ki...

Anıl çok iyi oynuyor sol bekte.Bu sezon baya adanaspor maçı takip ettim hepsindede takımın en iyisiydi.

mondo trasho dedi ki...

musa çağıran hiçbir numarasını görmediğim, sıradan bir oyuncu. genç oyuncu kontenjanından ittirildiği yere dek ittirilir. o da bi yere dek.

Anonymous dedi ki...

@mondo trasho eminim ki mehmet topalında bi numarasını görmemişsinizdirr hata hala görmemişsiniz dir sadece siz değil bazı yorumcularda mehmet topalı beyenmezken 5milyona gidice ucuz demesi gibi hiç bişeyi beyenmiyelim.Galatasarayda oynayıp 2.ligdeki brezilyalı mehmet aurelyonun arkasında kalan mehmet topalın aurelionun asla gidemiyceği bir yere bonservis ücreti ile gittiği ülkemde musa topçu değildir.