Premier Lig Maaş Bütçeleri & Türkiye

Türkiye Ligi'nde gittikçe kemikleşen bir problem olan oyuncu ücretleri bence ülke futbolundaki mevcut arızaların en önemlisi. Ekonomik büyüme geldikçe ligin ve oyuncuların kalitesinin artmasını beklemek normal olsa da ücretlerin geometrik artışı kaliteye beklenen oranda yansımış değil ve bazı yan etkiler de görülmeye başlandı. Avrupa'dan transfer edilen oyunculara verilen yıllık ücretlerin büyüklüğü, oyuncudan memnun kalınmaması durumunda elde patlamasına da yol açıyor. Sadece çok para vermiş olmuyorsunuz, kadronuzun akışkanlığı da problem oluyor. İngiltere'ye doğrudan oyuncu göndermede çektiğimiz sıkıntıyı düşünürsek bu trendin doğru oyuncu seçimiyle paralel gitmediği sürece "paran çoksa derdin çok"a doğru yol alacağımız kesin.

Üstelik bütçeyi büyütmenize rağmen sizden çok daha büyük balıkların olduğu bir havuzda "parayla ikna olacak oyuncular"dan Türkiye'nin payına düşenler, aldığı ücretle paralel bir performans ortaya koyabilen oyuncular olmuyorlar. Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynayan ve şampiyon Inter'e elenen CSKA Moskova'nın devre arası transferi Keisuke Honda'nın yaptıklarını izliyoruz. O da piyasasına göre pahalı bir transferdir mesela ama karşılığında aldığınız performansın yanı sıra İngiltere gibi büyük pazarlara da servis edilebilecek bir oyuncu da kazanıyorsunuz. Türkiye sınırları içinde kaç oyuncuyu bu sınıfta yorumlayabiliriz. Öyle bir hale geldik ki Rus takımlarının 10+ milyon avroya göndermeye niyetlendiği oyunculara talip olur olduk. Ruslar zaten pahalı almışlar, bari para verilecekse doğru pazarlara yatırıp yapılsın, 15 milyona satacak takım CSKA değil Fenerbahçe olsun. Krasic'in Türkiye'ye gelme yolu Rusya üzerinden olmamalı...

Aşağıda İngiltere Premier Lig'i ekiplerinin maaş bütçeleri var. En büyük bütçeye sahip üç Türk takımı olan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş bu listede ilk 15'e giremiyor. Hem cazibe merkezi olamayacak, hem de büyük sanılan bütçelerle üreten değil tüketen olmaya çalışacaksak bizim konumumuz Rusya ve Yunanistan'ın bile yanı olmaz, olsa olsa Avrupa'nın Katarı olur. Kafam atarsa bir gün uğraşıp Türkiye Ligi'nin de profilini çıkarmak istiyorum ama bizde bu tip veriler oluşturmak çok zor. Haberleri tek tek tarayıp en standart ücreti belirlemek lazım. İngiltere çalışması ise aşağıda...
  1. Chelsea - 197 million Euros (1)
  2. Manchester United - 141 million Euros (2)
  3. Arsenal - 120 million Euros (3)
  4. Liverpool - 103 million Euros (7)
  5. Manchester City - 95 million Euros (5)
  6. Aston Villa - 81 million Euros (6)
  7. West Ham - 76 million Euros (17)
  8. Tottenham - 69 million Euros (4)
  9. Portsmouth - 63 million Euros (20)
  10. Everton - 56 million Euros (8)
  11. Blackburn Rovers - 53 million Euros (13)
  12. Wigan Athletic - 48 million Euros (16)
  13. Bolton Wanderers - 47 million Euros (14)
  14. Fulham - 45 million Euros (10)
  15. Sunderland - 42 million Euros (11)
  16. Hull City - 38 million Euros (18)
  17. Stoke City - 34 million Euros (12)
  18. Birmingham - 31 million Euros (9)
  19. Wolverhampton - 16 million Euros (15)
  20. Burnley - 15 million Euros (19)
Kaynak: FutebolFinance

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

2 yorum:

Kerem Akbaş dedi ki...

Konuya bakış açımızı değiştirir ve her ligi kendi dinamikleri içinde değerlendirirsek. Öncelikle verdiğin sıralamanın ilk 3'ü ligi de aynı sıra ile bitirdi. Ayrıca ilk 5 içindeki takımların 4'ü ligi ilk 4'te bitirdi. Asıl önemli olan en az kazanan ile en çok kazanan arasındaki fark. Bu farkı minimize edip gerçekten ödeme yapan takımların başarılı olması doğal. Saçma transferlere ödenen paralar, mevcut futbolcuların maaşlarını düzeltmek için harcanırsa tek bir transferden daha yararlı olur. Birmingham'ın yaptığının nasıl büyük bir olduğuda buradan görünüyot.

Tayfur Korpat dedi ki...

Ancak bu bütçelerin doğru analiz edilmesi için göz önünde bulundurulması gereken bir veri daha var ki o da vergi oranları. İngiltere'de ki futbolculara verilen bu bütçelerden yaklaşık %45'i vergi olarak ödeniyor, Türkiye'de ki oran ise %15. Yani İngiltere'deki bu bütçeleri kaba hesapla %30 düşürerek Türkiye'de ki bütçelerle kıyaslamak gerekir ki bence bizim 3 büyükler o zaman ilk 10 içine dahil olabilirler.