Ülke Puanımız #1

Beni tanıyanlar bilir, herkesin bir uzmanlık alanı varsa futbolda benim uzmanlık alanım Galatasaray altyapısı ve ülke puanıdır. Bunları ezelden beri zevk alarak takip ederim. ASY.net ve Turkforum.net'te sürekli güncellediğim bir konum var, blog tutmaya başladığıma göre bundan sonra güncellemelerimi buraya da asacağım.
Glasgow Rangers'ın ŞL 2.ön eleme turundaki sürpriz vedası sayesinde en önemli iki rakibimizden biri olan İskoçya'nın bu sene bizi yakalaması zor görünüyor. Rangers geçen sene de Zilina karşısında benzer bir pozisyona düşmüş, penaltılarla turu geçtikten sonra UEFA kupası finaline kadar yürümüşlerdi. İskoçya'nın bu sene bizim önümüzde yer almasının tek sebebi bu zaten, yoksa Fenerbahçe'nin çok iyi, Galatasaray ve Beşiktaş'ın hatrı sayılır performanslarının olduğu sene İskoçya'ya geçilmemiz mümkün olmazdı.

İskoçya'nın devre dışı kaldığını kabul edersek en önemli rakibimiz Ukrayna gibi duruyor. Elemelere çok iyi girdiler, D. Kiev deplasmanda seribaşı rakibi Spartak Moskova'yı 4-1'le geçti, Shaktar evinde 2-0 kazandı ve Şampiyonlar ligi gruplarına kalmayı hemen hemen garantilediler. UEFA Kupası elemelerindeki temsilcileri Dnipro ise 3-2 kazandı zayıf rakibi karşısında. Aldıkları skor pek tekin değil, gözüm bu maçta olacak 2 hafta sonra

Son olarak Türkiye'ye yani kendimize bakalım. Bu haftadan ciddi ümitlerim vardı ama malesef Beşiktaş hariç beklentilerimi karşılayan bir takım olmadı. Galatasaray ve Fenerbahçe maçlarının ilk 15 dakikalarında 2-0 geriye düşmeselerdi tulum çıkarabilirdik, yazık oldu. 0,25 puan telafi edilebilir ama Galatasaray'ın evinde aldığı 2-2'lik skor beklentilerimi alt üst etmiş durumda. Galatasaray ne yapıp edip deplasmanda kazanmalı, hele iki Ukrayna ekibi de ŞL'yi garantilemişken.

"Galatasaray UEFA'dan devam ederse daha çok puan toplar" tezi görünüşte doğru ancak duruma daha geniş açıdan bakmak önemli. Galatasaray'în son 4 senedeki takım puanı 21, boş geçilen sene ve akabindeki Tromsö faciası Galatasaray'dan çok şeyler götürdü. Bu sene 19-20 puan gibi olağandışı bir performans sergilemezse önümüzdeki sene de seribaşı değil Galatasaray. Bu sene için 1-2 puan fazla toplamaktan ziyade Şampiyonlar Ligi'nin ekonomik katkısı Galatasaray için çok daha kritik öneme sahip, prestij yönüne hiç girmiyorum. Sadece gruplara kalmak bile nakit olarak 5,4 milyon € kazandıracak Galatasaray'a. Ayrıca son 20 yıldır sergilediği performansla Avrupaya ismini kazımış olan Galatasaray'ın kendini biraz hatırlatma zamanı geldi, bunun için de Şampiyonlar Ligi vitrinine ihtiyacı var.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

4 yorum:

mondo trasho dedi ki...

galatasaray bu sene lige şampiyon olursa cl'te direkt katılır seneye. seneye seri başlarından yırtmanın tek yolu bu olacak sanırım.

Hakan Mert dedi ki...

selamlar
Seneye değişen statüyle şampiyon takımımız şampiyonlar ligine direk katılacak ancak siz bir yorumunuzda lig ikincisi için ise herşey zorlu olacak demişsiniz. Bu konuda biraz bilgi verirseniz memnun olurum.Seneye lig ikincimizin ön eleme sürecinin bu seneki süreçten farkları nelerdir? Teşekkür ederim.

PCLioN dedi ki...

Hakan Bey selamlar,

Lig ikincisinin işinin zorlaşmasının sebebi bundan sonra iki farklı kategoride elemelerin oynanacak olması. Birincisi ilk 12'ye giremeyen ülkelerin şampiyonları arasında. (15 de olabilir, 12 diye hatırlıyorum ama)

İkinci eleme ise 1-12. sıra arasında kalan ülkelerin takımları arasında olacak. Yani İngiltere-İspanya-İtalya 3-4.sü, Almanya-Fransa 3.sü Türkiye, Rusya, Ukrayna 2.si birbirleriyle eleme oynayacak. Yani artık "kolay kura" gibi bir şansı yok ikincilerin, kıran kırana mücadele olacak.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Hakan Mert dedi ki...

Uğur arkadaşım cevabın için çok teşekkürler.Yorumlarını ve analizlerini takip etmeye devam edeceğim.Emeklerine sağlık.